PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo (VIDEO)
Foto: Kurir TV

tabu ili ne?

PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo (VIDEO)

Društvo -

Očevi na porodiljskom. Iako je po zakonu dozvoljeno da tate koriste odsustvo radi nege deteta, brojke govore da je procenat i dalje na nezavidnom nivou. Koliko očeva uzima porodiljsko i kakvi su uslovi za to, proveravala je u Centralnom dnevniku Kurir TV Marija Opačić.

Jedan od očeva koji su se odlučili na porodiljsko odsustvo je i Predrag Crvenković. On već mesec dana brine o detetu i kako kaže, za ovo je saznao preko interneta, a supruga ga je podržala u tome. Strah nije postojao.

- Trenutno smo sad u fazi učenja hodanja i, ovaj, on je dete koje jede sve, što mi je olakšalo posao, nije uopšte zahtevan što se tiče hrane, ali svakako smo se vezali ja i Žika. Mislim, on se Žika...ali ja ga, Žika mu tepam, a on je inače Vidić mali - priča Predrag.

Predrag Crvenković, očevi, porodiljsko odsustvo
foto: Kurir TV

Da se organizuju oko deteta, nije im teško, a kad spava dete, kaže, spava i on.

- Pustimo mamu i da se odmori i ona pusti tatu da se tata odmori, tako da eto - dodaje ovaj otac.

Da je porodiljsko odsustvo i za očeve, smatra i većina građana.

- Nemam ništa protiv toga, zašto ne? Žena šest meseci ili duže, pa muškarac posle toga i to je to. Okej je, ja sam za. Mislim da je to čisti višak i da se žena lakše oseća. Mora i on da oseti roditeljstvo, normalno. Ja sam za, ja imam četvoro dece i nisam bio na porodiljskom - reči su anketiranih građana.

Predrag Crvenković, očevi, porodiljsko odsustvo
foto: Kurir TV

Ipak, u praksi je drugačije, te je ovo i dalje tabu tema.

- Vrlo često se susrećemo sa raznim situacijama, kao što je nerazumevanje okoline, u našem društvu to još nije zaživelo kao jedna, da tako nazovem, normalna stvar, iako jeste potpuno i onda on u takvom nekom okruženju vrlo često se povlači iz te priče. Sa druge strane, razumevanje na radnom mestu, vrlo često ćete doći u situaciju da nemate dovoljno razumevanja , niti načina na koji ćete u svojoj firmi doći do rešenja da iskoristite takav vid odsustva sa posla - .objašnjava Gordana Plemić iz Udruženja roditelja

porodiljsko odsustvo, Gordana Plemić
foto: Kurir TV

Podaci Ministarstva za demografiju i brigu o porodici svedoče da je svega 373 očeva tokom prethodne godine ostvarilo pravo na porodiljsko odsustvo. Da bi došlo do promene, javnost treba da bude više informisana, a očevima da se pruži podrška.

02:07

PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Marija Opačić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja