PREDVIĐENE NOVINE I PODSTICAJNE MERE: Zelenim sertifikatom do nižih računa za struju, vodu i grejanje! EKO-NEKRETNINE!
Foto: Shutter.

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

PREDVIĐENE NOVINE I PODSTICAJNE MERE: Zelenim sertifikatom do nižih računa za struju, vodu i grejanje! EKO-NEKRETNINE!

Društvo -

Obavezna mesta za punjače za električne automobile, zeleni krovovi, solarni paneli, reciklirani građevinski materijali i obnovljivi izvori energije samo su neke od novina koje predviđa Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a njima će pribegavati investitori koji žele da poseduju sertifikat zelene gradnje prilikom podizanja stambenih ili poslovnih objekata.

Novina je i uvođenje podsticajnih mera za zelenu gradnju, zahvaljujući kojima će investitor sa sertifikatom imati pravo na umanjenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta od 10 odsto.

- Investitor će imati mogućnost da dobije podršku u vidu podsticaja i umanjenja inicijalnih investicionih troškova, pa će i oni kojima je sertifikat o kvalitetu zgrade bio nedostupan zbog dodatnih troškova dobiti zeleni sertifikat. Ne postoji obaveza posedovanja zelenog sertifikata za zgrade. Sertifikacija je slobodna volja samog investitora ili vlasnika zgrade, a sam korisnik zgrade, bilo da je kupac ili iznajmljuje prostor, dobija sigurnost da je investitor koji je gradio zgradu uložio dodatni napor u odnosu na standardni nivo gradnje i zelenu zgradu projektovao i opremio tako da troši manje energije i vode, da ima niže troškove za energente, da pruža bolje uslove komfora i koristi materijale koji emituju manje materija štetnih po zdravlje ljudi - objašnjava za Kurir Martin Elezović iz kompanije "Net Zero", član Saveta zelene gradnje Srbije.

On dodaje da se u to ubrajaju i unapređenje na polju ekologije, smanjenje uticaja zgrade na okruženje, alternativni vidovi transporta, kao i uslovi koje zelene zgrade treba da ispune kada je reč o smanjenju otpada.

Dragana Korica
Dragana Koricafoto: KURIR/Privatna Arhiva

Dragana Korica, izvršna direktorka Saveta za zelenu gradnju, navodi da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture to prepoznalo i da sve više investitora ide na sertifikaciju svojih objekata.

Činjenice/Šta nude zelene zgrade

- Prozori u zgradama orijentisani su tako da prate sunce

- Koriste obnovljive izvore energije i reciklirane materijale

- Imaju solarne panele

- Imaju geotermalno grejanje

- Imaju zeleni krov

- Imaju punjače za električna vozila

- Imaju prostor za parkiranje bicikala

- Trenutno imamo 125 sertifikovanih objekata, a 59 je u proceduri dobijanja sertifikata. To su investitori radili s razlogom i jedan je svakako ekološki parametar, ali sigurno su našli i ekonomsku satisfakciju da se opredele za takav vid gradnje - navodi Korica.

Ona podseća da je to u skladu sa onim na šta se država obavezala - da ide ka konceptu održivosti, a zgrade koje budu tako građene doprinose tome.

Obaveza posedovanja energetskog pasoša

Oni će biti sastavni deo kupoprodajnih ugovora

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji za nove i stare objekte uvodi se obaveza posedovanja energetskog pasoša. Državni objekti imaju rok od tri godine da ga nabave, privredni pet, a stambene zgrade deset godina. Energetski pasoši biće sastavni deo kupoprodajnih ugovora i odslikavaće zatečeno stanje. Ovaj pasoš sadrži podatke o lokaciji, veličini, nameni zgrade i klimatskim uslovima. U njemu se nalaze i informacije o termotehničkim sistemima koji se koriste u zgradi, svojstvima termičkog omotača i energetskim potrebama zgrade, kao i gubitku toplote. Kupci na taj način mogu da saznaju sve o ugrađenom građevinskom materijalu, tehničkim sistemima, kao i uslovima komfora u objektu.

Dragana Korica navodi da energetski pasoši već postoje, a da je sada definisan rok do kada će svi morati da ga pribave.

- Zakon definiše pojam, a sve će detaljnije biti objašnjeno u aktima i pravilnicima - kaže Korica.

- To se pozitivno odražava na smanjenje emisija ugljen-dioksida, da se prelazi na cirkularni model. Važno je da je to ušlo u nacrt, a sve dalje će biti razrađeno pravilnicima i aktima. Koliko će neki objekat biti "zelen", zavisi koliko implementirate nekih aspekata ili koraka, zato su ti sertifikati na neki način i smernice - kaže Korica i dodaje:

- Neko će voditi računa kako će postaviti objekat, kako orijentisati prozore da bi pratio sunce, neko će uvoditi obnovljive izvore energije, neko će imati solarne panele, neko geotermalno grejanje. Neko će koristiti reciklirane materijale, neko će staviti zeleni krov. Određeni broj zgrada imaće punjače za električna vozila, prostor za parkiranje bicikala.

Brojke

125 sertifikovanih objekata trenutno postoji u Srbiji

59 objekata je u proceduri dobijanja sertifikata

Korica naglašava da je jedan od ključnih aspekata pribegavanje cirkularnom pristupu u gradnji.

Činjenice/Prednosti zelene gradnje

- troši manje energije i vode

- ima niže troškove za energente

- pruža viši komfor

- koristi materijale koji emituju manje materija štetnih po zdravlje ljudi

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

09:36

Goran Vesić intervju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track