"MORAMO BITI U VRHUNSKOJ FORMI, NIKAD SE NE ZNA KAD ĆEMO BITI POTREBNI" Pilot MUP Srbije provozao ekipu Kurir TV iznad Beograda
Aleksandar Raičević o školovanju za pilota, Foto: Kurir TV, MUP Srbije

raspisan konkurs

"MORAMO BITI U VRHUNSKOJ FORMI, NIKAD SE NE ZNA KAD ĆEMO BITI POTREBNI" Pilot MUP Srbije provozao ekipu Kurir TV iznad Beograda

Društvo -

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom, u potrazi je za četiri nova pilota.

Ovim povodom, piloti MUP-a su poveli ekipu Kurira na trenažni let.

Aleksandar Raičević
foto: Kurir tv

Evo šta su kolege zabeležile na beogradskom aerodromu, ali i u vazduhu u toku leta koji je takođe predviđen za obuku budućih pilota.

Izuzetno odgovoran i dinamičan posao pilota nije za svakoga.

Uslov za prijavu na Vazduhoplovnu akademiju su srednja stručna sprema vazduhoplovni smer, ili gimnazija, vrlo dobar uspeh, da je kandidat državljanin Republike Srbije i da ima odlično znanje Engleskog jezika.

Saša Dobrijević novinar Kurira razgovarao je sa Aleksandrom Raičevićem pilotom helikoptera MUP-a.

Aleksandar Raičević
foto: Kurir tv

- Prijave za konkurs se vrše u prostorijama Vazduhoplovne akademije. Nakon završenog konkursa i prijava vrši se selekcija u dva dela. U prvom delu sertifikovana zdravstvena ustanova procenu njihovih psihofizičkih sposobnosti, gde moraju da zadovolje određene kriterijume, i zatim, polaganje prijemnog iz matematike, fizike i engleskog jezika. Svaki ispit nosi 20 bodova, a iz srednje škole mogu poneti 40 bodova, što je u ukupnom zbiru 100 bodova - rekao je Raičević.

VA je opremljena najsavremenijom opremom.

- Nakon završnog ispita, formira se komisija, nakon čega se biraju najbolji kandidati. Oni mogu da očekuju vrhunsko školovanje. Vazduhoplovna akademija je opremljena najasvremenijim sredstvima koja mogu da pomognu u savladavanju praktične i teorijske obuke. Posle toga vrši se praktični deo obuke u školskom centru Vršac, na aerodromu "Vršac", kroz osnovno letenje, navigacijsko letenje i noćno letenje - rekao je Raičević.

Aleksandar Raičević
foto: Kurir tv

"Ovi nebeski heroji imaju ozbiljne zadatke u mnogim značajnim akcijama i često dobijaju prestižne nagrade za svoja dela".

- Helikopterske jedinice se bave raznim vidovima zadataka i akcija. Vršimo prevoz medicinskih sredstava, vršimo prevoz VIP ličnosti, vršimo kontrolu granice i saobraćaja u saradnji sa MUP, zatim gašenje požara u šumskim i urbanim sredinama. Imamo odličnu saradnju sa SAJ - naveo je samo neke od mnogih Raičević.

03:51

EVO ŠTA JE POTREBNO ZA UPIS BUDUĆIM PILOTIMA HELIKOPTERA

Jedan od najvećih faktora koji je prestižan za buduće pilote je pre svega ljubav prema poslu, navodi Raičević.

- Treba pre svega voleti ovaj posao. Sa druge strane, da bi pilot ostao u vremenu sa svim sistemima koji se stalno unapređuju, neophodno je njihovo konstantno usavršavanje i učenje. I to je od momenta upisa, pa sve do kraja radnog veka. Imamo jednomotorne helikoptere kao što je Gazela i višemotorni helikopteri Bel 212, od 2017. godine, imamo višenamenske helikoptere - rekao je Raičević.

Piloti MUP "provozali" su ekipu Kurir TV na trenažni let radi kratke demonstracije.

Aleksandar Raičević
foto: Kurir tv

Piloti MUP, pored redovnih letova moraju biti uvek spremni, jer nikada ne znaju kada će biti pozvani.

- Helikopter se zove kada se istroše sve druge mogućnosti. Često nemamo predstavu ni kada, ni gde ćemo poleteti. Zato moramo biti vrhunski stručnjaci obučeni tako da izvršavamo sve zadatke u različitim vremenskim uslovima - naveo je.

Zatim je pozvao sve mlade ljude da prihvate ovaj izazov.

- Pozvao bih sve mlade ljude koji vole ovaj posao da prihvate izazov. Prijavite se na ovaj konkurs i postanite deo našeg tima. Siguran sam da ćete dobiti vrhunsko školovanje - rekao je Raičević.

Kurir.rs /Saša Dobrijević

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track