"UGRADNJA MEHANIČKOG SRCA SMANJUJE POTREBU ZA DONORIMA" Dr Miljko Ristić za Kurir TV: Košta 200.000 evra, a ima samo jednu MANU
Miljko Ristić, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"UGRADNJA MEHANIČKOG SRCA SMANJUJE POTREBU ZA DONORIMA" Dr Miljko Ristić za Kurir TV: Košta 200.000 evra, a ima samo jednu MANU

Društvo -

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić najavila je da je novi zakon o transplantaciji organa spreman i da podrazumeva dobrovoljno davalaštvo organa, ali da će oni koji ne žele da daju svoje organe, biti registrovani i taj će se registar voditi preko Uprave za biomedicinu. O ovoj temi u studiju emisije "Puls Srbije" govorio je profesor doktor Miljko Ristić, kardiohirurg.

02:03

SRBIJA NA DNU PO PROCENTU DAVANJA ORGANA

Srbija je kao nacija na dnu po procentu davanja organa.

- Ovo je dobar potez i pokazaće tendenciju da se poveća broj donora - smatra Ristić.

On ne veruje da je organ uzet od nekog ko može da preživi i da je velika razlika između kome i moždane smrti.

- Smrt se ne ustanovljuje samo jednom analizom, nego sa pet. Nemoguće je da su svih pet pogrešnih i tu nema dileme. Imali smo puno kandidata za transplantaciju srca, ali ne možemo da razgovaramo sa pacijentom, koji je u komi, nego sa njegovom rodbinom, ali rodbina pita kako će njemu biti sada u zagrobnom životu, kako će da živi u drugom svetu bez srca. To je jedan od razloga koji se sreću kod ljudi koji nisu edukovani - rekao je.

Povoljno je što se sada pojavilo veštačko srce, kaže dr Miljko Ristić.

- Potreba za transplantacijom će biti mnogo manja. U pripremi su tzv. biološka srca, a već se ugrađuju mehanička srca, a to mehaničko srce dosta lupa i pravi buku i teško je da se spava sa tim srcem. Bio sam na klinici gde su bila dva pacijenta sa mehaničkim srcima, lupala su tako jako da se taj zvuk čuje već u hodniku. Pisao sam svojevremeno Francuskoj da i nama omoguće ta srca. Jedno je oko 200.000 evra. To će biti spas za pacijente koji čekaju transplantaciju - kaže Ristić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track