SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! ZORA DOBRIČANIN: Ne treba smanjiti granicu odgovornosti na 12 godina, već je POTPUNO UKINUTI
Foto: Tamara Trajković/Espreso, J.V.

usijanje

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TELEVIZIJE! ZORA DOBRIČANIN: Ne treba smanjiti granicu odgovornosti na 12 godina, već je POTPUNO UKINUTI

Društvo -

Srbija je doživela još jedan zastrašujući zločin. Veću društvenu tragediju nismo imali. U sredu je trinaestogodišnjak ubio osmore dece i jednu odraslu osobu u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, u četvrtak uveče je 21-godišnji U.B. ubio 8 i ranio 14 osoba.

Gosti večerašnjeg specijalnog izdanja emisije Usijanje i urednice i voditeljke Silvije Slamnig razgovaraće o dva nezamapćena zločina koji su se za 48 sati dogodili u Srbiji.

21:25 Gošća Usijanja Zorica Mršević

Gostima se pridružila Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta za društvene nauke.

Zorica Mršević
foto: Kurir TV

Mršević je spomenula da više ne postoje stereotipni mladi delikventi:

- Sve te tvrdnje oko ubice, da je natprosečan, a emotivno nerazvijen su tačne. Prestali smo da imamo stereotipne mlade delikvente, koji počnu da beže iz škole, pa slupaju auto, potom polako u životu ulaze u kriminalne aktivnosti. Sada vidimo pametne, obrazovane i društveno lepo situirane izvršioce krivičnih dela, i to ono najgore. Moramo da budemo svesni realnosti. Ne mislim da je bio ugnjetavan, već da je bio privilegovano dete.

03:06

MOGUĆE DA JE UBICA IZ MLADENOVCA POMISLIO - KAD MOŽE DETE, MOGU I JA! Zorica Mršević o povezanosti zločina

Potom se osvrnula na ubicu iz Mladenovca, koji je uhapšen:

- Čini mi se da to nije slučajna vremenska koincidencija, do ovog drugog je upravo došlo jer je došlo i do prvog. Čovek je bio izuzetno naoružan i bio je opsednut time. Pomislio je ako može dete da može i on. U oba slučajeva se radi o kopiranju, videli su pa su se primili. Obojca su videli to i poželeli svojih pet minuta slave. Te negativne slave. Da se sad o njima priča i analizira i da se ovo tretira kao istorijski događaj. Čini mi se da je dečko upravo to hteo, tražio je publicitet i dobio ga je. Mislio da je da je mlađi od 14 godina i da mu ništa ne mogu, ali pored mera sankcija postoje i one mere bezbednosti.

Gajović se nadovezao i iskazao svoje mišljenje o uvođenju smrtne kazne:

- Lično smatram da je krivični zakon jako dobar. Između ostalog, jedan je od najhumanijih u Evropi. Doduše, praksa nam drugačije govori, odnosno da smo u nekim odredbama omanuli. Jednostavno neke situacije nismo predvideli. Zato je zakon i pravna nauka živa nauka koja je sklona menjaju, nikada nije uramljena kao takva. Naravno da se svaka stvar svakodnevno razvija uz društvo. Pre godinu i po dana sam javno rekao da smrtnu kaznu treba vratiti u krivičnu zakon. Kada sam čitao zlodela koja su činili Belivuk i klan, pitao sam se pa koja to kazna može tim ljudima, ukoliko se dokaže krivica, da se izrekne. Pa naravno, smrtna kazna!

21:05 Gost Usijanja Aleksandar Gajović

Aleksandar Gajović
foto: Kurir televizija

Novinar i književnik Aleksandar gajović priključio se gostima u studiju Kurira. Komentarisao je izveštavanje medija za koje je rekao da su u dobroj meri glorifikovali one koji su bili uzori počiniocima dva stravična zločina.

01:26

Gajović: Društvene mere nisu mediji!

- Društvene mreže nisu medij. Daću vam primer, završio sam gledanje italijanske serije Gomora. U trećoj sezoni serije, koja je ovde imala i premijeru i reprize, zatekao sam na ekranu kako glavni mafijaš sa svojim najboljim pajtašem ubio suparnike i iseckao ih. Da li vam je to odnekud poznato. Serija je snimljena 2015. i kod nas došla 2017. Je l' vidite koji je to uticaj - rekao je Gajović, na šta se nadovezala Dobričanin.

- Vi ovde ne možete da vidite seriju ili film gde se ne šmrče kokain. Ovde je najveća propast otkako je uveden TikTok. Da li ste videli šta danas deca tu puštaju. U šta su nam se deca pretvorila, dali smo im ogromna prava, a nikakvu odgovornost. Zabranite TikTok. Nek zvučim ko Putin, baš me briga - kaže Dobričanin.

01:19

Dobričanin o uticaju društvneih mreža: Propast je otkad je uveden Tik-tok!

- Mobilni telefon sa internetom je opasno oruđe u rukama dece koja ne snose nikakve odgovornost. Deca do 14 godina nemaju odgovornost, s obzirom na to ne mogu ni da imaju pravo da rade šta hoće. Ako to žele, nek im roditelji kupe smart satić i da ga povežu sa svojim telefonom. On kontroliše s kim komunicira, on odobrava da njegovo dete može da komunicira sa drugaricom, ali to mora da odobri i drugi roditelj - dodaje Dobričanin.

- Ovde roditelj ne sme da viče na decu, ni profesori, a onda gledamo kako su umalo slomili kičmu nastavnici iz Trstenika. Senzacionalizam u medijima, egzibicionizam kod dece i voajerizam kod svih ostalih pravi to što pravi. Mi smo kad smo odrastali gledali filmove kontrolisanog sadržaja. A kako može malo dete da uđe na internet i gleda sve to - upitala se Dobričanin.

- Ja bih da sam policija pozvala svih 47.000 koji su lajkovali profil ubice iz osnovne škole i pitala ih šta im se to svidelo. Pokrenula bih krivične postupke protiv njihovih roditelja, sigurno bi se nešto rešilo - smatra Dobričanin.

Gajović se delimično složio sa sagovornicom.

- Naknadna pamet nam neće pomoći. Premijerka je rekla da sistem nije kriv. Jeste čuli neku direktorku osnovne škole? Ženo, pojavi se, izjavi saučešće. Da ne govorim dalje o krucijalnim stvarima kao što je ministarstvo obrazovanja i ministarstvo unutrašnjih poslova. To su stvari koje su morale da se predvide. Da ne govorim o tim sadržajima. Pravio sam medijske zakone, institucija kao što je REM mora da reaguje ako postoji sadržaj koji uznemiruje javnost. Ja sam godinu dana u prepirci s Milošem Bikovićem. Kakva je poruka "Južnog vetra" mladima? Da se puca, krade i prođe nekažnjen - kaže Gajović.

Dobričanin je pričala o pomeranju starosne granice na 12 godina.

01:04

Dobričanin: Starosnu granica treba ukloniti!

- Tu tendenciju je demantovalo dete koje je mlađe od 12 godina i koje se s pištoljem snimalo na Tiktoku. Tu granicu treba ukloniti i ponaosob izvršiti evaluaciju ličnosti svakog počinioca krivičnog dela, da se utvrdi stepen duševne zrelosti. Ako se utvrdi umišljaj ili kažnjivi nehat, da u tom slučaju i odgovara i bude smešten u vaspitno-popravni dom - smatra Dobričanin.

20:40 Gosti Usijanja Mladen Radulović i Zora Dobričanin

U studio su potom ušli urednik portala Kurir.rs Mladen Radulović i advokat Zora Dobričanin.

Dobričanin se osvrnula na to koje od novih mera zapravo mogu pružiti konkretan efekat u vezi jezivog masakra, pa je spomenula da ne bi trebalo donositi drastične promene na brzinu:

Zora Dobričanin
foto: Kurir TV

- Nisam čula sve mere Vlade, ali ova 2-3 dana su najteži trenuci za Srbiju od bombardovanja pa na ovamo. To je izazvalo razna razmišljanja o stezanju mera. Meni je sve ovo katastrofa. Smatram da svakako nešto mora da se promeni jer ovako ne funkcioniše. Ne smemo da se zalećemo ili da radimo nešto na brzinu ili na nervnoj bazi. Ne bi trebalo donositi drastične mere na brzinu, već je najvažnije da se brzo i dobro prouče uzroci ovoga što se desilo i da se shodno tome uvedu more, koje ne moraju da budu brze. Važno je da donete mere budu adekvatne.

00:36

ZORA DOBRIČANIN: Ovo su najgori dani za Srbiju od bombardovanja

Potom je Dobričanin rekla da ne može da se suzbije nelegalno držanje oružja:

- Ona ko je naumio da nekoga ubije iz vatrenog oružja, on će to oružje nabaviti ilegalno. Sigurno će iz neke zemlje uspeti da ga nabavi ili kako god. U tome ga ne možete sprečiti. To je tačka. Nikad ne možete toliko da stegnete mere da bi se tako nešto sprečilo. Legalno može da se spreči, ali nelegalno ne može. Bez obzira na kazne! Tom nekom nije važno da li će kazna biti 5, 8 ili 10 godina. Onaj ko je to naumio, to će i uraditi. Bolje da se malo razmisli o uzrocima, a veličina kazne nije relevantna. Niti jedan kriminalac neće odustati od krivičnog dela samo zbog zaprećene kazne, već zbog izvesnosti da će biti otkriven. Od 95 do 97 odsto ubistava vatrenim oružjem, počinjeno je onim nelegalnim.

00:49

ZORA DOBRIČANIN: Od 95 do 97 odsto ubistava vatrenim oružjem, počinjeno je onim nelegalnim

Radulović je spomenuo da je zakon o izdavanju oružja i te kako striktan:

Mladen Radulović
foto: Kurir TV

- Kada je reč o dobijanju oružja, zakon je striktan. Pre svega, osoba koja je dobila oružje ne sme biti krivično osuđivana. Tu nema daljih rasprava ili argumenata. Kada je reč o količini oružja i akcijama vraćanja istih, znam da je bilo 7-8 takvih akcija u poslednih 15 godina. Ko nije vratio u tih nekoliko prilika, neće ni sada. Ne smemo da upadnemo u zamku koju plasiraju nevladine organizacije sa razoružavanjem grada. Svako ko nije krivično odgovarao ima pravo da dobije oružje. Nažalost, posle prvog zločina predosetio sam da će se desiti novi, nisam ni slutio da će biti podjednako strašan - rekao je Radulović.

19:55 Gosti Usijanja Miroslav Bjegović, Ljubiša Božić i Rajko Nedić

Prvi gosti u studiju Kurir televizije su prof. dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal, Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i sudski veštak i rajko Nedić, odgovorni urednik Kurira.

Pre početka razgovora u program se uključila novinarka Kurir TV Jelena Šipetić iz Kragujevca, gde je uhapšen U. B.

- Hapšenje se desilo u jutarnjim časovima u selu Vitlište gde je ubica došao kod dede i ujaka. Prethodno je uz pretnju bombom naterao taksistu da ga doveze. I on i članovi porodice su potom uhapšeni - rekla je Šipetić.

01:53

KURIR TELEVIZIJA UŽIVO IZ KRAGUJEVCA!

Meštani sela Vitlište kažu da su rođaci U. B. kažu da su zaprepašćeni ovim zločinom i da je porodica osumnjičenog bila primerna. U dvorištu kuće pronađeni su bombe, pištolji, pušte i municije. Sve je zaplenjeno, a osumnjičeni je sproveden na saslušanje u Smederevo.

Potom se uključio novinar Dušan Ilić iz Mladenovca gde se ispred osnovne škole okupilo nekoliko desetina meštana ispred škole gde su sinoć ubijeni njihovi drugovi u mestu Dubona.

- Tokom današnjeg dana, povremeno se na ulicama sela mogli su se videti uplakani ljudi koji su palili sveće, a crkvena zvona su na svakih 20 minuta zvonila - izvestio je Ilić, rekavši da će se sutra od 14 časova održati sahrana i opelo stradalih.

02:14

KURIR TELEVIZIJA UŽIVO IZ MLADENOVCA!

Rajko Nedić doneo je najnovije informacije o detaljima dva strašna događaja.

Rajko Nedić
foto: Kurir televizija

- Celu noć smo pratili stravičan događaj iz Mladenovca, praktično nismo ni spavali od srede kad se dogodila tragedija u školi u Beogradu. S velikom pažnjom, pridržavajući se kodeksa o informisanju smo izveštavali sa oba događaja. Poslednje informacije je da je MUP apelovao na roditelje da paze na decu prilikom korišćemnja interneta i preuzmu kontrolu nad njihovim profilima - rekao je Nedić.

01:13

Rajko Nedić o masakrima u Srbiji: Celu noć smo izveštavali, nismo spavali!

Profesor Bjegović komentarisao je najavu razoružavanja Srbije, kako je najavio predsednik Vučić.

Miroslav Bjegović
foto: Kurir televizija

- Jedna od prvih stvari koja je uočena da su u oba teroristička akta oružje bilo lako dostupno izvršiocima. Nalazilo se u kući, u prvom slučaju u legalnom, u drugom slučaju u nelegalnom posedu. Naknadno će se izvršiti bezbednosna provera i provera psihpfizičkih sposobnosti vlasnika oružja, zbog čega će mnogi ostati bez dozvole. Teže će biti izvesti zaplenu oko milion nelegalnog oružja - kaže Bjegović.

01:06

Miroslav Bjegović o lako dostupnom oružju: Automatsko oružje ne može biti legalizovano!

Ljubiša Božić nadovezao se na broj nelegalnog oružja.

Ljubiša Božić
foto: Kurir televizija

- Takve akcije su se već dešavale i ljudi su vraćali. Oni se lome kad imaju nešto tajno zbog sankcije. Sad imaju mesec dana rok da to vrate i mislim da će dosta oružja biti predato jer su počinjeni zločini krajnje opominjući. To će uticati na svest ljudi da se odreknu oružja i spreče mogućnost da neko od ukućana ne ponovi ovakve zločine. Procena od milion cevi ilegalnih, očekujem da će broj biti sveden na razumnu cifru. Zakon nikog ne štiti čak i da u samoodbrani upotrebi takvo oružje - smatra Božić.

01:05

Božić o svesnosti ljudi nakon masakra: Mislim da će dosta oružja biti predato iz OVOG razloga!

Nedić je komentarisao sinoćnje događaje.

- Osumnjičeni se hvalio poznanstvima s rijaliti zvezdama, zvali su ga mali Kristijan. Čak je kačio slike na Instagram uz morbidne poruke nakon počinjenog zločina. Još od 90-ih mladi su držali slike Kneleta, tako i danas Kristijana.

Božić je podelio svoja iskustva kao sudskog veštaka.

- Delovaće grubo, ali bukvalno je tako da oni koji to učine, oni se isključe iz svega i tako završe. Mnogi su se obesili, ubili. Ali ovde vidite sasvim drugačiju situaciju, iako su različitih godina, suštinski su vrlo slični. Način egzekucije i vraćanje ka žrtvama i njihovo overavanje, ukazuje na njihovu rešenost da to urade. Postoji i domino sistem, nisam siguran da bi se ovo u Mladenovcu desilo da se nije prethodno dogodilo u Beogradu - kaže Božić.

Stručnjaci kažu da postoji rizik od ponavljanja zločina u naredne dve nedelje.

- Prvi put se kod nas desio čin terorizma, u oba slučaja ima osnovnih elemenata za koje možemo da kažemo da su teroristički akt. U pitanju su lake, nezaštićene mete. Civili, nedužne žrtve, imamo masovnost nastradalih, čime se želi izazvati publicitet i ulije osećaj straha kod građana - kaže Bjegović.

Gosti su se osvrnuli na događaj iz osnovne škole Vladislav Ribnikar.

- Neće biti jednostavno odrediti detetovo psihičko stanje. Motiv i dalje nije poznat, a to je za svako ubistvo središnji događaj. Sve te informacije o njegovim pripremama, mesec dana, ko zna koliko je on to planirao. Jako veliki uticaj na ubistva je imalo što je umeo da puca. Tu je izgradnja njegovog profila budućeg ubice već počela. Zdrava deca znaju šta sme, a šta ne smeju da urade. A ovaj dečak s nepunih 14 godina, ima u psihi mnogo više i zato je bio spreman na ovako nešto. Plašim se da će žrtve postati krivci u oba slučaja jer su navodno omalovažavali ubice. Ovde se žrtve brzo zaborave posle sahrana. Niko više neće pričati o žrtvama i onda će početi predlozi da budemo humani prema ubicama. Nikako - kaže Božić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:25

Mladenovac 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track