"DRŽAVA JE DONELA MERE, ALI SAMO IH S RODITELJIMA MOŽEMO SPROVESTI" Ministar Jovanović za Kurir TV: Nije problem samo u Tiktoku
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

sledeći korak

"DRŽAVA JE DONELA MERE, ALI SAMO IH S RODITELJIMA MOŽEMO SPROVESTI" Ministar Jovanović za Kurir TV: Nije problem samo u Tiktoku

Društvo -

Vlada će, na predlog predsednika države, formirati radnu grupu koja će u narednih mesec dana definisati mere koje će biti deo izmenjenog zakona o zaštiti dece na internetu.

Izneli ste podatak da je od od 3. do 9. maja evidentirano 218 slučajeva uznemiravanja u školama i na društvenim mrežama, a nakon tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

U Srbiji je zbog toga do sada uhapšeno 35 osoba, i podnete su krivične prijave.

Jedna od odredi trebalo bi da bude ograničavanje pristupa određenim sadržajima, o čemu je govorio prof. doktor Mihajlo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija u jutarnjem programu Kurir TV.

Bitne su sve mere koje je predsednik Aleksandar Vučić predložio kao i formiranje radne grupe radi bezbednosti dece na internetu, ističe Jovanović.

Mihajlo Jovanović
foto: Kurir tv

- Predložićemo sve mere koje je uradio svet. Bitna je preventiva i razgovor i sa roditeljima i sa nastavnicima. Formiran je Nacionalni bezbednosni centar koji radi sa decom i ide i priča po školama. Da li ograničiti sadržaj na telefonima i internetu? Zalagaćemo se za zakonsko rešenje koji će definisati kontrolu sadržaja koji deca mogu da prate na mobilnim telefonima, i to, da ne mogu da imaju sadržaje koji su nasilje, zloupotreba govora mržnje, droge, oružja, i već sad postoje softveri koji omogućavaju na mreži ograničavanje upotrebe - kaže Jovanović.

03:06

MERE BEZBEDNOSTI NA INTERNETU

On navodi da mnogi već imaju te softvere.

- Ne možemo izbeći želju i izjašnjavanje roditelja da li žele, ili ne žele to. Izbor roditelja je. Tu mogu da formiraju kontrolu različitih sadržaja, i mislim da treba da idemo u smeru da pratimo i kontrolišemo sadržaje kojima deca pristupaju. Ovo je sve povezano sa njihovom svešću. Potrebno je sistemsko rešenje. U kojoj meri će deca moći da koriste mobilne telefone u školama? - pita Jovanović i navodi koje su preporuke.

- Predložene su preporuke i određene škole su usvojile predlog za zabranu mobilnih telefona u toku trajanja nastave. Idemo ka rešenju da li za vreme nastave treba onemogućiti korišćenje mobilnih telefona. Zato treba da nađemo meru, da dete može posle časa da se javi roditeljima, ali da budu svesni da njima pada koncentracija kada imaju mobilne telefone. Velike multinacionalne kompanije su problem u celom svetu, jer kada otvorite nalog morate da stavite datum kada ste rođeni, ali to se često krivotvori. Radili smo istraživanja i čak 80 odsto dece ima nalog na Tik-toku. Društvene mreže su izvor odakle oni skupljaju i primaju znanje. Ne trebaju se te mere usmeriti samo na Tik-tok. Analize pokazuju da su deca na mrežama 2, 3 sata i to je prosek. Sa roditeljskom kontrolom može se ograničiti vreme - rekao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track