POSLE 2 MASAKRA SVI SMO U INICIJALNOJ FAZI ŠOKA, OVO NAS TEK ČEKA Stručnjaci: Sada je trenutak da se kao kolektiv menjamo nabolje!
Foto: Stefan Stojanović/ Mondo

MENTALNO ZDRAVLJE NACIJE

POSLE 2 MASAKRA SVI SMO U INICIJALNOJ FAZI ŠOKA, OVO NAS TEK ČEKA Stručnjaci: Sada je trenutak da se kao kolektiv menjamo nabolje!

Društvo -

Nakon dva masakra koja su se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je trinaestogodišnji dečak ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja, i kada je dvadesetjednogodišnji mladić u okolini Mladenovca usmrtio osmoro mladih osoba, građani Srbije su još uvek u stanju šoka, a mnogi, zabrinuti i uplašeni, traže stručnu pomoć od psihijatara i psihologa.

Kurir je istraživao kakve posledice po mentalno zdravlje nacije mogu da ostave ove tragedije, a stručnjaci su saglasni da nakon šoka posttraumatski period može da traje i do šest meseci, dok mnogi mogu da osete i fizičke tegobe.

Glavobolja
foto: Profimedia

Prof. dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", kaže za Kurir da je broj poziva povećan, a posebno na broju koji namenjen mladima i njihovim porodicama.

- Od prošle srede imali smo preko 200 poziva čiji povod je bio u direktnoj vezi s tragičnim dešavanjima. Većina onih koji nas pozivaju su zabrinuti, uplašeni, zbunjeni i mahom traže pomoć i savet na koji način da se nose s vestima koje ih plaše i uznemiravaju. Čitav taj i takav rezervoar neprijatnih i teških osećanja u ovakvim tragičnim dešavanjima sasvim je normalan i očekivan - ističe prof. dr Stašević Karličić:

Ivana Stašević Karličić
foto: Marina Lopičić

- Roditelje, staratelje, bake i deke, kao i druge članove porodice najviše brine kako da deci objasne ono što se dogodilo, kakve odgovore da daju na njihova pitanja, na koji način da ih uteše i šta treba ili ne treba da im kažu. Deca u zavisnosti od uzrasta i stepena izloženosti dešavanjima imaju različita osećanja. Ne možemo porediti onu koja su bila u središtu, onu koja su nekoga izgubila, posredno svedočila i onu koja se informišu. Osećanja koja kod svih, pa i dece, preovlađuju vezana su za tugu, nerazumevanje, zbunjenost, gubitak, ali i bes i agresivnost. Svi smo u inicijalnoj fazi šoka, a faza tugovanja nas tek čeka.

Prema njenim rečima, stručna pomoć uz podršku okoline je put da se lakše prevaziđu teškoće suočavanja sa ovim potresnim događajima:

- SOS linije služe za intervenciju u krizi, centri za mentalno zdravlje i druga savetovališta daju mogućnost psihoterapije, a domovi zdravlja, opšte i specijalne bolnice, klinike, instituti, klinički i kliničko-bolnički centri predstavljaju široku mrežu službi zaštite mentalnog zdravlja. Vreme je takođe faktor koji će ublažiti našu bol, ali nećemo moći, niti treba da zaboravimo ovo strašno iskustvo. Zbog nas samih sada jeste trenutak da podvučemo crtu i da se menjamo nabolje i kao pojedinci i kao kolektiv, za sopstveno dobro.

Psiholog i dečji psihoterapeut Marija Milenković ističe da je mentalno zdravlje u krizi naročito nakon ovih tragedija.

Marija Milenković
foto: Kurir TV

- Prošlo je desetak dana, i to je mali period za oporavak, ali se trenutno svi suočavamo sa emocijama, približavamo svesti ono što se desilo i još uvek smo u stanju šoka jer smo izgubili ljude, decu. Posttraumatski sindrom će zasigurno ostati od tri do šest meseci, zavisno od ličnosti, i tada ćemo imati pravu sliku onoga sa čim smo se suočili. U ovim trenucima su podrška i pružanje osećaja sigurnosti najbitniji, ali smo u duhovnom smislu zabrinuti - naglašava Milenkovićeva.

Prof. dr Ivana Stašević Karličić

Uvesti zdravstveno vaspitanje u škole

- Klinika "Laza Lazarević" je još prošle godine predložila uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole i predškolske ustanove, jer bez menjanja svesti građana nema ni zdravlja ni racionalizacije u zdravstvenom sistemu - kaže za Kurir prof. dr Ivana Stašević Karličić.

- Što se tiče nekih osoba, verovatno će pored razgovora i podrške biti potrebna i medikamentalna pomoć. Što se tiče fizičkih promena, u ovom trenutku možemo da očekujemo i fizičke tegobe poput aritmije, pritiska, što je i normalno jer se telo bori sa stresom.

Brojevi na kojima možete dobiti savet i psihološku podršku

  • 0800-309-309 - Nacionalni servis za zaštitu mentalnog zdravlja klinike "Laza Lazarević" (ima ukupno pet opcija, radi 24/7, besplatna je i anonimna)
  • 361-5008 i 194 Beogradska služba hitne pomoći
  • 011/363-07-82 - KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"
  • 063/868-17-57, 063/868-22-17 - Institut za mentalno zdravlje u Beogradu
  • 066/830-08-54, 011/366-21-24, 063/310-723 - Klinika za psihijatriju

Kako bismo pomogli da prebrodimo sve ovo, savetujemo, ukoliko je potrebna, psihološku pomoć, šetnju u prirodi, povratak svakodnevnim aktivnostima, zagrljaj, toplu reč - objašnjava Milenkovićeva i dodaje da će roditelji i nastavnici u narednom periodu imati najteži zadatak, a to je da od dece sakriju svoje strahove.

naslovna 15.05.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS POKLON – METALNA LJUŠTILICA!

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju metalnu ljuštilicu!

Ovo je proizvod koji je neophodan u svakoj kuhinji.

Veoma lako se koristi.

Sve ono što vam je predstavljalo napor kada je priprema hrane u pitanju i trošilo vam vreme, sada može biti olakšano i ubrzano upotrebom ljuštilice.

Sada bez problema za veoma kratko vreme možete oljuštiti krompir, kivi, krastavac, jabuke, šargarepu..

Kurir, poklon, ljuštilica
foto: Promo

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:38

Marija Milenković, dečiji psihoterapeut je skrenula pažnju na bitnost mentalnog sklopa i snage

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track