Šarganska osmica, dragulj Mokre Gore, počela je da saobraća pre 98 godina, a njenu izgradnju pratilo je i proročanstvo Tarabića!
Foto: Promo

Ove bisere zlatiborskog kraja morate videti

Šarganska osmica, dragulj Mokre Gore, počela je da saobraća pre 98 godina, a njenu izgradnju pratilo je i proročanstvo Tarabića!

Društvo -

Nekada je ova pruga bila žila kucavica i veza Užica i Višegrada s Dubrovnikom i Jadranskim morem, kojom je saobraćala čuvena parna lokomotiva “Ćira” sve do 1974. godine.

Danas Šarganska osmica predstavlja turističku atrakciju koja privlači veliki broj turista širom sveta. Tako je deo prvobitne pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore otrgnut od zaborava, pa čuvenom Šarganskom osmicom voz prelazi ukupno 15,5 kilometara kroz nezaboravan krajolik, četinarske šume Šarganskog brda, prolazeći kroz 22 tunela i pet mostova. Za vreme vožnje putnici imaju priliku da s nekog od pet vidikovaca sagledaju bogatstvo i lepotu prirode ovoga kraja - Mokre Gore.

Inače, od pre nekoliko godina “Ćirom” se vikendom može otići i dalje, sve do Višegrada. Ova turistička ruta traje pet i po sati i već je prozvana “Od Tarabića do Andrića”.

Graditeljsko remek-delo

Za gradnju ove pruge uzanog koloseka i jedinstvene u Evropi vezane su mnoge zanimljivosti, ali i legende.

Gradnju su započeli Austrijanci 1916. godine, ali nakon izgradnje samo devet kilometara nastavili su je u Kraljevini SHS 1921, a pruga je svečano puštena u rad 1925, gde je „Ćira“ saobraćao sve do 1974, kad je proglašen neisplativim i proteran u Muzej železnice u Požegi.

Međutim, kao što je predvideo prorok Mitar Tarabić iz sela Kremna, pruga je izgrađena, a potom prepuštena zubu vremena i zaboravljena. U vrletima Mokre Gore ovo graditeljsko remek-delo među prugama uskog koloseka, na inicijativu žitelja ovog kraja, obnovljeno je pre nešto više od dve decenije, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i uživanja, baš kako je Mitar i prevideo još u 19. veku. Danas njome jezde vagoni i lokomotiva, koji čine kompoziciju „Nostalgija“, prepuni turista. Interesovanje za vožnju stalno raste, pa se ukupan broj putnika godišnje kreće oko 100.000.

Mokra gora
foto: Promo

Prestižno priznaje UN za Mokru Goru

Ne tako davno, pre godnu i po dana, Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO) proglasila je Mokru Goru za najbolje turističko selo sveta. Malo planinsko selo u podnožju planine Zlatibor, Mokra Gora, tada je izabrano među više od 170 prijava iz 75 zemalja sveta, što jasno pakazuje njene izuzetne vrednosti.

U kombinaciji, Šarganska osmica i Mokra Gora predstavljaju jedinstven turistički doživljaj, koji pruža mogućnost upoznavanja s prirodnim, kulturnim, ali i gastronomskim bogatstvima naše zemlje. Turisti mogu da uživaju u vožnji železnicom dok prolaze kroz prelepu prirodu, da obiđu mnoge lokalne atrakcije, probaju tradicionalnu srpsku hranu i opuste se u mirnom ambijentu planinskog sela na oko 1.000 metara nadmorske visine.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track