Osim lokacije, kupcima nekretnine bitni i drugi sadržaji – blizina škola, vrtića, prodavnica, kafića, restorana, gradskog prevoza!
Foto: Promo

O tržištu nekretnina u Beogradu sa Nenadom Đorđevićem iz Klastera nekretnine

Osim lokacije, kupcima nekretnine bitni i drugi sadržaji – blizina škola, vrtića, prodavnica, kafića, restorana, gradskog prevoza!

Društvo -

Kupovina stana ili kuće jedna je od najvažnijih finansijskih odluka koje ćete doneti u životu. Zato je veoma važno da budete dobro informisani i sigurni u svoj izbor, pogotovo sada kada je cena nekretnina viša nego ranije.

Kada tražite nekretninu za sebe, bitno je da nađete ponudu koja vam najviše odgovara, a koja vam pruža najviše. Ne zaboravite da se naoružate strpljenjem i znanjem, jer potraga za idealnim domom zna da potraje. Osim cene i lokacije, koje su decenijama unazad, maltene, bile jedini kriterijumi prilikom izbora nekretnine, savremeni kupci žele mnogo više od toga. I potpuno je u redu što želite da za svoj novac dobijete najviše! Najpre, važno je koje sve sadržaje nudi lokacija na kojoj se nekretnina nalazi, kakva je infrastruktura, kakva je povezanost sa ostalim delovima grada, ali i kakve pogodnosti nudi sama zgrada – od podzemne garaže do obezbeđenja ili prostora za rekreaciju. Zato u poslednje vreme planski građena naselja postaju prvi izbor savremenih kupaca, što ne čudi, jer tu možete naći sve sadržaje koji su jednoj prosečnoj porodici potrebni.

Beograd na vodi – mnogo pristupačniji stanovi nego što se misli

Beograd na vodi
foto: Promo

Iako je lokacija i dalje najvažniji faktor prilikom izbora nekretnine, Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine kaže za Kurir da savremeni kupac u obzir gotovo ravnopravno uzima i okolne sadržaje – blizinu škola, vrtića, prodavnica, kafića, restorana, gradskog prevoza, saobraćajnu infrastrukturu...

– Danas je nezamislivo kupovati stan, naročito u širem centru, bez obezbeđenog parkinga. Kupcima je, zatim, bitno i koliko ima zelenila u okruženju, da li u blizini postoje parkovi, kao i prostori za rekreaciju. Naravno, uz sve ovo, na odluku o kupovini nekretnine utiče i cena. Najveći stambeni projekat u gradu, Beograd na vodi, izvrstan je primer planski građenog naselja koje stanarima pruža sve nabrojane prednosti – navodi Đorđević.

Beograd na vodi
foto: Promo

Iako vlada mišljenje da se u Beogradu na vodi prodaju samo stanovi po rekordno visokim cenama, poslednji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da je prosečna cena kvadrata u ovom naselju niža nego u nekim drugim kompleksima novogradnje u centru grada. Zapravo, najveći broj stanova u ovom kvartu prilagođen je porodicama, kako po sadržajima, tako i po cenama. Kvadrat je moguće kupiti već za 3.200 EUR/m2+PDV, a za to ne kupujete samo četiri zida, već i brojne prednosti života u ovakvom naselju, koje podrazumevaju recepciju, obezbeđenje, uređeno unutrašnje dvorište, podzemnu garažu, pet station, deo za odlaganje dečijih kolica i trotineta. Stanari nadomak kućnog praga imaju Sava Promenadu, Savski park, novi simbol grada – Kulu Beograd, najveću šoping destinaciju Galeriju, brojne prodavnice, restorane, kulturne i sportske sadržaje, a uskoro će ovde biti otvorena i dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, najmoderniji državni vrtić i savremeni sportski centar BW Apollo.

Tržište nekretnina u Beogradu beleži konstantan rast

Beograd na vodi
foto: Promo

Prema rečima Nenada Đorđevića, promet stanova u novogradnji, na najtraženijim lokacijama, i dalje je u porastu, a naši građani i privreda nekretnine kupuju kao najsigurniju investiciju.

Inače, još jedna zanimljivost je vezana za domaće tržište nekretnina: dok se u razvijenim evropskim ekonomijama i u SAD preko 80% transakcija na tržištu nekretnina finansira iz kredita, zbog čega u kriznim vremenima dolazi do pada prometa nekretnina, kod nas nije tako, s obzirom na to da su u Srbiji kupoprodajne transakcije na tržištu nekretnina uglavnom gotovinske.

- Najveći broj kupaca nekretnina su građani koji su prethodno prodali neku nekretninu i žele da sredstva koja su dobili ulože u kupovinu neke druge nekretnine. Procenjuje se da se na našem tržištu nekretnina sredstvima dobijenim od prodaje jedne nekretnine finansira kupoprodaja još tri do pet nekretnina „u lancu“ kupoprodaje. Prodaja prve nekretnine „u lancu“ se finasira iz kredita, ili deviznom doznakom naših građana koji rade u inostranstvu, odnosno sredstvima koja su povučena sa štednog računa u banci. Negativne posledice rata u Ukrajini neće se odraziti na naše tržište nekretnine. Naprotiv, ono je stabilno i raste. Pored smanjenja broja transakcija, u prvom kvartalu 2023. godine, na tržištu nekretnina u Srbiji je zabeležen rast prometa izražen u novcu od 2,6%, u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Rast cena zakupnina na tržištu izdavanja nekretnina u toku 2022. godine, koji je izazvan dolaskom velikog broja građana Ruske Federacije i Ukrajine u našu zemlju, motivisao je značajan broj naših građana da svoju ušteđevinu ulože u nekretnine, zbog toga što sada od izadavanja nekretnina u zakup mogu da zarade mnogo više nego što su to mogli pre dve godine. I ranije su prihodi od zakupnina bili veći od kamata na dinarsku i deviznu štednju u bankama – zaključuje Đorđević.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track