NE USISAVAJTE IH NI ZA ŽIVU GLAVU! Stručnjaci savetuju kako protiv prolećne najezde smrdibuba
Foto: Profimedia

NE USISAVAJTE IH NI ZA ŽIVU GLAVU! Stručnjaci savetuju kako protiv prolećne najezde smrdibuba

Društvo -

BEOGRAD - Sezona proleća i leta pored lepog vremena donosi i brojne insekte koji u velikoj meri mogu da ugroze boravak napolju. Jedna od vrsta koja nam svima smeta jeste i smrdibuba, a osim toga što ih poslednjih godina ima više nego ranije, posebno je neprijatan i njihov miris.

Kako je Telegrafu rečeno iz Zavoda za biocide, smrdibuba koju poslednjih nekoliko godina često viđamo u jesen u našim stanovima je smeđa mramorna stenica. Ovaj insekt, poznat i kao mramorna smrdibuba, potiče iz Azije, gde nastanjuje područje Kine, Japana, Koreje i Tajvana.

Smrdibuba
foto: Shutterstock

- Na području Evrope je prvi put zvanično registrovana 2007. godine u Švajcarskoj. Od tog perioda se veoma uspešno nastanila i na području Nemačke, Italije, Francuske i Mađarske. Zbog svog širenja na druge kontinente, uspešnog prilagođavanja i šteta koje čini biljnim kulturama, proglašena je za invazivnu vrstu. Kako u našim krajevima nema mnogo prirodnih neprijatelja, klima joj kod nas odgovara i ima obilje hrane (može se hraniti na preko 100 biljnih vrsta, od povrća do ukrasnog bilja), sve je brojnija. Nije opasna po zdravlje ljudi, ali predstavlja biljnu štetočinu i može naneti enkonomske štete u poljoprivredi - saopštili su.

Ipak, na proleće i leto njihovo stanište je uglavnom priroda, dok na jesen, u potrazi za mestom na kom će prezimiti, masovno ulaze u naše stanove i kuće.

Kako navode stručnjaci, ispuštajući specifičan miris, agregacioni hormon, privlače i druge pripadnike iste vrste na to mesto. U našim stanovima, podrumima i na drugim skrivenim mestima, neaktivne su preko zimskih meseci sve do proleća kada napuštaju svoja skrovišta i u prirodi nastavljaju svoj životni ciklus.

Ulazak ove štetočine u naše domove najlakše ćemo sprečiti ukoliko imamo mrežicu za insekte na prozorima, ipak, stručnjaci tvrde da to nije jedini spas, te treba paziti i na koji način ih ubijamo i gde ih hvatamo pri tom postupku. Jedna mera naročito je efikasna.

- Pored toga potrebno je zadihtovati i popuniti sve pukotine oko ramova prozora, vrata ili ventilacionih otvora jer koriste i najmanju pukotinu da se u nju zavuku. Insekticidi širokog spektra dejstva su efikasni protiv njih, ali nije racionalno prskati jednu po jednu jedinku (osim ako na nekom mestu zateknete veći broj). Treba ih pažljivo (da ne bi ispustile neprijatni miris koji im služi kao odbrana kada su uzmenirene) pojedinačno sakupljati i baciti ili u WC šolju ili zamrznuti u tegli ili konzervi i kasnije baciti. Ne preporučuje se upotreba usisivača, jer ga mogu usmrdeti - potvrdili su iz Zavoda za biocide.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track