POVIŠEN KRVNI PRITISAK ILITI NAJČEŠĆI RAZLOG PRERANE SMRTI: Poznati kardiolozi: Ako imate pritisak 140/90, to mora da se leči!
Foto: Profimedia

obratite pažnju

POVIŠEN KRVNI PRITISAK ILITI NAJČEŠĆI RAZLOG PRERANE SMRTI: Poznati kardiolozi: Ako imate pritisak 140/90, to mora da se leči!

Društvo -

Povišen krvni pritisak, tj. hipertenzija najčešći je razlog prerane smrti, a svi treba da zapamte da pritisak 140/90 izmeren više puta je onaj od koga počinje hipertenzija i koji zahteva terapiju, poručili su poznati kardiolozi na Svetski dan borbe protiv hipertenzije.

Prof. dr Miloje Tomašević istakao je da 1,3 milijarde odraslih boluje od hipertenzije, a da najveći procenat njih to ni ne zna.

prof. dr Branislava Ivanović i prof. dr Miloje Tomašević
prof. dr Branislava Ivanović i prof. dr Miloje Tomašević foto: Privatna arhiva

- Samo polovina onih koji znaju se leči, te imajući sve u vidu ispada da se samo jedna od pet osoba leči i zato je hiperzenzija postala glavni razlog prerane smrti širom sveta - kazao je prof. Tomašević na konferenciji za novinare i dodao:

- Najgore je što godinama može da protiče bez ikakvih simptoma, a kada počne da ih daje to su jako visoke vrednosti, preko 180/120 i tada se javlja jaka glavobolja, bol u grudima, otežano disanje, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, zamagljen vid, anksioznost. Nije dovoljno samo koristiti lekove, važna je i promena načina života - zdrava ishrana, gubitak telesne težine, veća fizička aktivnost, odvikavanje od cigareta.

UČESTALOST HIPERTENZIJE

27% kod muškaraca

22% kod žena

Da vrednosti arterijskog krvnog pritiska treba kontrolisati naročito kad se pređe 40. godina navela je prof. dr Branislava Ivanović.

- Obavezni preventivni pregledi trebalo bi da budu jednom godišnje jer blagovremenim suočavanjem s hipertenzijom preveniramo mnogo ozbiljnije bolesti poput infarkta miokarda, moždanog udara... - kazala je prof. Ivanović i dodala da pacijenti ne smeju sami da koriguju terapiju.

Online kupovina, Hangar, Biljne kapi, Visok pritisak, Hipertenzija, Zakrčene arterije, Srčani udar, Moždani udar, Laborax, Hiper Drops
foto: Profimedia

Kod prevencije važno je smanjenje unosa soli - natrijum hlorida.

- U parčetu hleba imate malte ne količinu soli kolika vam je potrebna tokom celog dana, to je pet grama, ravna kašicica soli, koja isključuje suve začine. Ali treba imati na umu da sirovo meso, neko povrće, pa čak i voće u sebi ima natrijuma, sve što kao konzervanse ima u sebi natrijuma. Po davno rađenoj studiji kod nas prosečan dnevni unos soli je 11g - istakla je prof. Ivanović i dodala da lečenje nema efekta bez korekcije životnih navika:

FAKTORI RIZIKA:

- genetika

- starije životno doba

- gojaznost

- fizička neaktivnost

- previše soli u ishrani

- unos velike količine alkohola

- Ako neko nastavi s 11 g. soli dnevno, možete da mu date kompletnu terapiju, nećemo postići rezultat. Imamo fantastičan broj formulacije lekova, pri čemu sve više insistiramo na kombinovanoj terapiji od najmanje dva leka jer brže postižemo cilj. A cilj je kod većine pacijenata postići pritisak 120-130/70-80, osim kod starijih od 65 i onih sa bubrežnim problemima gde je gornji 130-140. S takvim pritiskom će nam i srce, krvni sudovi, mozak, bubrezi... biti zaštićeni.

Lečenje je, naglasila je, individualno, ako jednom pacijentu prija jedna terapija, ne znači da će i drugom, sve i ako imaju iste vrednosti krvnog pritiska.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track