"NIJE TEŠKO DOKAZATI KRIVICU RODITELJA DETETA IZ RIBNIKARA, ALI SU SANKCIJE PREBLAGE" Advokat Popović: Ovo je ZAPREĆENA KAZNA
Olivera Ćirković i Milan Popović, Foto: Kurir Televizija, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić

masakr na vračaru:

"NIJE TEŠKO DOKAZATI KRIVICU RODITELJA DETETA IZ RIBNIKARA, ALI SU SANKCIJE PREBLAGE" Advokat Popović: Ovo je ZAPREĆENA KAZNA

Društvo -

Roditelji đaka iz OŠ “Vladislav Ribnikar” koji ne idu u školu otkako je 3. maja 13-godišnji učenik ubio devet đaka i čuvara, dobili su tokom vikenda raspored gde će njihova deca boraviti tokom ove sedmice.

Po tom planu, đaci će, umesto u školu, ići u ustanove kulture u Beogradu koje je Vlada Srbije ponudila.

A, krajem nedelje Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da preuzima pretkrivični postupak od Prvog osnovnog tužilaštva protiv majke 13-godišnjeg dečaka koji je počinio masakr. Predmet se, kako je saopšteno preuzima radi koncentracije dokaza, jer se pred Višim javnim tužilaštvom već vodi krivični postupak protiv dečakovog oca.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić

O svemu ovome razgovarali su gosti Redakcije dr Olivera M. Ćirković, psiholog i majka devojčice iz Ribnikara i Milan Popović, advokat.

Ćirković je ispričala koji su planovi za decu koja pohađaju osnovnu školu Vladislav Ribnikar.

- Vrlo mi je značajno kako su ta deca i mislim da sve što se odigrava nastava i kultura su forme da pokažemo da može da se nastavi tamo gde se stalo. Tragedija je velika i ja sam i pre par dana rekla da nisam za to da deca krenu u školu. Ali moramo da naučimo iz nesreće da stanemo i da pogledamo u sebe i da znamo da deca nas prate. Dete nije rođeno i predviđeno da će biti nešto, nego je ono što dobija od nas. ako nešto možemo da uradimo je da stanemo i pogledamo ono što mi nosimo. Smrt nosi dosta ljutnje, neodumice i besa - predočila je Ćirković.

02:39

PRATIMO TIŠINU, JER JE MNOGO BUKE I DONELO OVO ŠTO SE DESILO Popović: Da se izrekne i NAJTEŽA KAZNA, narod ne bi bio zadovoljan!

Popović je dao mišljenje iz ugla pravne problematike.

- Više tužilaštvo vodi postupak prema ocu, a logično je bilo i da preuzmu postupak prema majci ne bi me iznenadilo da se ova dva predmeta spoje. Više tužilaštvo su lica koja su prošla kroz prvo tužilaštvo i imaju iskustva. Iskreno, nisam siguran u umišljaj oca u to delo, zakon propisuje i nehatni oblik ovog dela. Zlostavljanje i zapuštanje je lako dokazivo i to se dokazalo samo po sebi, a jedini problem je činjenica da je za ovo delo kazna tri godine! Nazvaću ga problemom, jer da se izrekne i najteža sankcija narod ne bi bio zadovoljan - rekao je Popović.

Razgovor sa decom je ključan.

- Nije bilo obavezno da se vrati na nastavu. Ona je išla redovno na treninge i bila je u četvrtak u školi, to joj je prijalo, ali uvek može da mi kaže kada joj ne prija. Za sada pratimo tišinu. Od mnogo buke i mnogo priče se i desilo šta se desilo i to od naše priče! Deca treba da budu zajedno. Roditelji da stave prst na čelo i da vide šta su prioriteti - savetuje Ćirković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track