PACIJENTI SA ŠLOGOM I INFARKTOM IDU 120 KM DO DOKTORA! Neki moraju taksi da plate 4.500! Dr Vidić: Konkurs otvoren, ali...
Foto: Nenad Kostić, Privatna Arhiva

MUKE bolnice na jugu srbije

PACIJENTI SA ŠLOGOM I INFARKTOM IDU 120 KM DO DOKTORA! Neki moraju taksi da plate 4.500! Dr Vidić: Konkurs otvoren, ali...

Društvo -

Opšta bolnica Aleksinac, koja pokriva teritorije istoimene opštine, Sokobanje i Ražnja, nema neurologa ni transfuziologa pa su teško bolesni pacijenti primorani da pređu i po 120 kilometra da bi otišli kod doktora u Niš, a pojedini i da plate taksi 4.500 dinara iz Aleksinca.

Opšta bolnica Aleksinac
Opšta bolnica Aleksinacfoto: Nenad Kostić

- Bolnica u Aleksincu već duže vreme nema neurologa ni transfuziologa, što znači da šlogirani pacijenti i oni s preležanim infarktom, koji su na antikoagulantnoj terapiji pa treba da prate razređenost krvi, moraju u Niš. Prinuđeni su da prevale i po 60 km u jednom pravcu, jer su i Sokobanja i Ražanj na oko 60 km od Niša. U dva pravca to je 120 km, maltretiranje, a i velika para, jer mnogi su od moždanog udara teško pokretni, pa ako nemaju koga da ih vozi, plaćaju taksi oko 4.500 dinara iz Aleksinca. A tolike troškove osiguranje ne pokriva. Ni od Aleksinca nije tako blizu, više 70 km u oba pravca. Bez izveštaja specijaliste doktori u domu zdravlja ne mogu da im nastave terapiju - kaže jedan pacijent za Kurir i navodi da bi bar iz Niša po jedan dan mogli da dolaze neurolog i transfuziolog.

Prim. dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice Aleksinac, ističe za Kurir da već od lane stalno raspisuju konkurs za neurologa, ali da im se niko ne javlja.

Dr Goran Vidić
Dr Goran Vidićfoto: Privatna Arhiva

- Doktorka neurolog je prošle godine otišla u vojnu bolnicu, konkurs je stalno raspisan, ali džaba. Pacijente šaljemo u UKC Niš, ali ni oni sami nemaju dovoljno neurologa. Poslali smo dvoje doktora na specijalizaciju, ali treba pet godina da se iškoluju. Prihvatili bismo i penzionera. Imamo neuropsihijatra, pokriva te pacijente koliko je to moguće. Često zbrinemo i pacijente lečene u Nišu, koji nisu za kuću, a treba im terapija jer je Niš pun. Naši internisti, u konsultaciji s neuropsihijatrom, brinu o njima. Ali neuropsihijatar će krajem godine u penziju i onda ćemo tek biti u problemu - objašnjava dr Vidić i dodaje da je deficit neuorologa uopšte, a na to niko neće u mala mesta kakav je Aleksinac.

DOLAZE IZ CELE SRBIJE ZA KUK I KOLENO

Dr Vidić je ortoped i ova bolnica se može pohvaliti da prima pacijente iz cele Srbije za ugradnju veštačkih proteza kuka i kolena:

- Četvorica nas je ortopeda, pacijenti dolaze iz cele zemlje. Lane smo uradili 216 operacija, a ove godine za pet meseci već 160. Radimo i po podne i vikendom, sad ćemo da počnemo i po petoro pacijenata mesečno s liste čekanja na Institutu "Banjica". Kod nas se zaista malo čeka, za kuk četri do šest meseci, koleno najduže godinu dana.

Dobra vest je bar da se transfuziolog vraća sa specijalizacije početkom sledeće godine.

- Hteli smo da produžimo ugovor s transfuziologom koji je otišao u penziju, ali se razboleo. Mladu doktorku smo odavno poslali na specijalizaciju, ali se u međuvremenu i porodila, pa se odužilo. Dok se ne vrati početkom 2024, pacijente gleda internista, a oni koji ipak insistiraju na transfuziologu, idu u Niš. Drugo rešenje nemamo - kaže dr Vidić i dodaje da im nedostaje i anesteziologa, urologa, a da su doktore poslali na specijalizaciju, ali moraju čekati.

Kurir.rs/ J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja