Demanti Komore javnih izvršitelja na tekst u Kuriru
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Demanti Komore javnih izvršitelja na tekst u Kuriru

Društvo -

Povodom teksta koji je 9. juna 2023. godine izašao u na portalu Kurir.rs pod nazivom "Advokati upozoravaju, ovo morate da znate", uz naslov " Bezobrazluk: izvršitelji masovno ne dostavljaju sudska rešenja dužnicima da bi uzeli više para", Komora javnih izvršitelja poslala je demanti:

- Apsolutno su netačni navodi da javni izvršitelji ne dostavljaju sudska rešenja dužnicima, a delove teksta kojima se ukazuje da se to radi u cilju uzimanja više para smatramo tendencioznim jer su izneti bez prethodnih provera i bez uzimanja u obzir navoda druge strane, kao jednog od osnovnih principa novinarske profesije. Javni izvršitelji, kao lica sa poverenim javnim ovlašćenjima, sve radnje u izvršnom postupku, pa i dostavu rešenja o kojoj ste pisali, preuzimaju u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. Način dostavljanja rešenja u svakoj vrsti predmeta striktno je propisan Javnoizvršiteljskom tarifom, po kojoj obavezno postupaju javni izvršitelji, bez mogućnosti da naplate više ili manje od onog što im nalaže propis. Netačna je vaša objava da se neke navodne dostave naplaćuju 4.000 dinara. Napominjemo da se ovde radi o lako proverljivim podacima i da sve stranke u izvršnom postupku imaju pravo uvida u "svoj predmet".

Prenošenje reči iz izjave jednog advokata ne može se podvesti pod naslov "advokati upozoravaju". Izjava jednog pripadnika advokature nikako nije niti može predstavljati stav svih ili većine advokata, niti je upućena od strane predstavnika bilo koje advokatske komore. Komori javnih izvršitelja nije poznato da je neki javni izvršitelj naplatio dostavu u iznosu od 4.000 dinara, niti je takvu informaciju dobila od bilo koga. Zato pozivamo i advokaticu koja je dala izjavu za vaš medij i bilo koje drugo lice da, ukoliko ima saznanja, sve dokumentovane informacije dostavi Komori, koja će bez odlaganja pokrenuti disciplinski postupak protiv svakog javnog izvršitelja i zatražiti najstrožu sankciju.

Posebno zlonamernim smatramo navode kojima rad izvršitelja ocenjujete "nezakonitim". Ističemo da ocenu rada javnog izvršitelja može dati isključivo sud kada odlučuje o pravnim lekovima protiv akata i radnji javnih izvršitelja, kao i Disciplinska komisija, koja odlučuje o zahtevu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti koje nakon postupka nadzora podnose Ministarstvo pravde i Komora javnih izvršitelja. U radu javnih izvršitelja, kao pripadnika profesije, koja je predmet višestruke kontrole, kao nijedna profesija, tokom dosadašnjeg jedanaestogodišnjeg rada, nezakonitost je utvrđena u veoma malom broju slučajeva, koji u odnosu na ukupan broj predmeta u kojima su postupali javni izvršitelji iznosi manje od 0,1 odsto slučajeva. S druge strane stoje brojni slučajevi i podaci o višestrukim pozitivnim efektima i dobrobiti rada javnih izvršitelja, od njihovog uvođenja u pravosudni sistem, kako za građane, privredu i državu, tako i za napredak društva u celini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja