BLIZANCI MILIĆ DALI ŽIVOT ZA ODBRANU SRBIJE, TREĆI BRAT UMRO OD TUGE ZA NJIMA! "Majko, zapali sveću i za mene..."
Srđan i Boban Milić poginuli braneći Srbiju, Foto: Privatna arhiva/MINRZS

Prve boračke spomenice danas u 12 posthumno

BLIZANCI MILIĆ DALI ŽIVOT ZA ODBRANU SRBIJE, TREĆI BRAT UMRO OD TUGE ZA NJIMA! "Majko, zapali sveću i za mene..."

Društvo -

Imali su samo 25 godina u proleće 1999. godine. Mladi oficiri, blizanci Srđan i Boban Milić, sa službom na rodnom Kosovu i Metohiji stali su herojski u odbranu Srbije od NATO agresora, terorista UČK i regularne albanske vojske.

Srđan i Boban Milić imali su 25 godina kada su poginuli
Srđan i Boban Milić imali su 25 godina kada su poginulifoto: Privatna arhiva/MINRZS

Na braniku otadžbine položili su svoje živote, a srpski narod će im se posthumno za ispoljeno junaštvo zahvaliti dodelom novouspostavljene Boračke spomenice.

Njihova imena su ispisana na prvim priznanjima koja će danas u Kraljevu u 12 sati uručiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, zajedno sa potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

Spemnik na groblju u Kraljevu
Spemnik na groblju u Kraljevufoto: Privatna arhiva/MINRZS
1 / 9 Foto: Privatna arhiva/MINRZS

- Kao da je znao da ni on neće dugo. Poručio mi je: "Majko, zapali sveću i za mene kad izađete na Srđanov grob", Poginuo je 14. aprila, kad je njegovo vozilo pogodila avionska bomba.

Uspomene
Uspomenefoto: Privatna arhiva/MINRZS

Iste godine, kada su napustili KiM zajedno sa mnogobrojnim Srbima, porodica je prenela tela braće u Kraljevo, gde su se preselila.

Treći brat Goran nije izdržao, srce mu je prepuklo od tuge za braćom. Sahranjen je pored braće. Roditelji su kopnili za svojom decom. Otac Dragoljub je iznenada preminuo 2011. godine.

Brat Goran je umro od tuge
Brat Goran je umro od tugefoto: Privatna arhiva/MINRZS

U kući u Kraljevu otvorena je spomen-soba u kojoj se nalaze predmeti i fotografije braće Milić, njihove lične stvari, odlikovanja i dve posmrtne medalje - za hrabrost i junaštvo.

Braća
Braćafoto: Privatna arhiva/MINRZS

- Borci iz devedesetih nisu birali vreme u kojem će biti borci, nego je vreme biralo njih. Otadžbina ih je pozvala, oni su se odazvali. Naša generacija danas upravo kroz Boračku spomenicu želi da pokaže poštovanje i zahvalnost onim generacijama koje su od 1991. do 1999. godine branile Srbiju i branile srpski narod - istakao je ministar Nikola Selaković za Kurir:

Majka Nada u spomen sobi
Majka Nada u spomen sobifoto: Privatna arhiva/MINRZS

- Borača spomenica je simbol zahvalnosti svim našim borcima i njihovim porodicama za učešće u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Republike Srbije i izraz zahvalnosti i pijeteta prema svim stradalima, poginulima i nestalima. Uoči Vidovdana simbolično će biti početak pokazivanja te zahvalnosti, na koju su mnogi od naših sugrađana čekali duže od tri decenije, a neki, nažalost, to nikada nisu dočekali, tako da će ih danas s ponosom dobiti njihove porodice.

Kurir.rs

Bonus video:

03:52

Nikola Selaković o uspostavljanju Boračke spomenice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track