JEDAN PIŠTOLJ UBIO 16 MILIONA LJUDI, A OVDE JE SKRIVAN ČAK 90 GODINA! Na Vidovdan Princip je pucnjem u Sarajevu srušio 3 imperije
Gavrilo Princip, Foto: Printscreen/Youtube

navršilo se 109 godina

JEDAN PIŠTOLJ UBIO 16 MILIONA LJUDI, A OVDE JE SKRIVAN ČAK 90 GODINA! Na Vidovdan Princip je pucnjem u Sarajevu srušio 3 imperije

Društvo -

Danas, na Vidovdan, navršilo se 109 godina od dana kada je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Pucnji iz pištolja marke "brauning", model FN 1910, serijski broj 19074, najavili su početak Velikog rata u kojem je ubijeno oko 16 miliona ljudi, a Srbija je, procenjuje se, ostala bez trećine stanovništva ili oko 60 odsto muške populacije!

Sarajevski atentat, ilustracija
Sarajevski atentat, ilustracijafoto: Ilustracija

Pucnji iz tog pištolja srušili su tri imperije. I čak 90 godina potom nije se znalo gde se nalazi, da li je sačuvan ili uništen... Ovo nije priča o Gavrilu Principu i članovima "Mlade Bosne". O njima se mnogo toga zna...

Suđenje atentarorima je trajalo 12 dana u oktobru 1914, a jezuitskom svešteniku Antonu Puntigamu u Beču je predat "brauning", krunica sa kaiša nadvojvotkinje Sofije, koja je takođe ubujena u atentatu, presvlaka jastuka na kome je nadvojvoda odmarao glavu nakon ranjavanja, te bombe i pištolji Principovih saučesnika.

Franc Ferdinand i supruga kreću u poslednju vožnju
Franc Ferdinand i supruga kreću u poslednju vožnju

Kada je sveštenik umro 1926. godine, predmeti su ponuđeni porodici nadvojvode, ali su oni odbili da ih prime. A onda su 2004. godine pronađeni na prašnjavom tavanu jezuitskog manastira u južnoj austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Gavrilo Princip je pucnjem u Ferdinanda najavio početak Prvog svetskog rata
Gavrilo Princip je pucnjem u Ferdinanda najavio početak Prvog svetskog ratafoto: Profimedia / Marcio Machado

- Nismo više mogli da budemo odgovorni za oružje koje je ubilo prestolonaslednika, zbog čega smo odlučili da ga predamo vojnom muzeju - rekao je tada otac Tomas Nojlinger, rukovodilac arhive austrijskih jezuita.

Predat muzeju

Pištolj broj 19074

Pištoj se sada čuva u muzeju u Beču
Pištoj se sada čuva u muzeju u Bečufoto: Arhiva

U junu 2004. godine, uoči obeležavanja 90 godina od atentata i početka Velikog rata, otac Tomas Nojlinger, arhivista sedišta jezuitskog reda u Beču svečano je uručio direktoru bečkog Vojno-istorijskog muzeja dr Manfredu Rauhenstajneru tri pištolja, od kojih je onaj sa brojem "19074" pripadao Gavrilu Principu, košulju Franca Ferdinanda i buket koji je ukrašavao pojas Sofije Hotek.

U pitanju je poluautomatski pištolj sa dejstvom na principu kratkog trzaja zatvarača sa sakrivenim udaracem i povratnom oprugom smeštenom oko cevi, čuvenog američkog konstruktora Džona Brauninga koji je proizvodila firma "Fabrique Nationale de Herstal" iz Belgije".

Hapšenje atentatora
Hapšenje atentatorafoto: Profimedia

Predstavljen 1910. godine, uneo je značajnu inovaciju - povratnu oprugu smeštenu oko cevi. Ova konstrukcija je postala standardna kod mnogih budućih modela među kojima su "Walther PPK" i ruski "Makarov PM".

Reklama u novinama iz 1913. za model pištolja iz kojeg je Princip pucao
Reklama u novinama iz 1913. za model pištolja iz kojeg je Princip pucaofoto: Arhiva

Ovaj pištolj je zbog svoje kompaktnosti i napredne konstrukcije, a posebno zbog izuzetne bezbednosti, bio prirodan izbor za policijske i žandarmerijske snage širom Evrope.

Suđenje atentatorima
Suđenje atentatorima

Za samo nekoliko godina od početka proizvodnje, pa do izbijanja Prvog svetskog rata, već je bio u naoružanju policija Belgije, Holandije i Danske, a nakon završetka rata, njegova primena se proširila i na mnoge druge zemlje. Bio je u proizvodnji sve do 1983. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track