SVRŠENI OSNOVCI IZBEGAVAJU ZANAT: Neće u obućare, vodoinstalatere, mehaničare, rado bi da budu medicinari, a gimnazije su u vrhu!

SREDNJA ŠKOLA

SVRŠENI OSNOVCI IZBEGAVAJU ZANAT: Neće u obućare, vodoinstalatere, mehaničare, rado bi da budu medicinari, a gimnazije su u vrhu!

Društvo -

Iako su električari, vodoinstalateri, obućari, zidari i zavarivači traženi i dobro plaćeni, iako su njihove dnevnice iznad 50 evra, ove smerove i obrazovne profile iz godine u godinu upisuje sve manji broj učenika, dok je sa druge strane velika navala na gimnazije i medicinske škole!

Najveći indeks popularnosti u prošloj godini imali su gimnazijski smerovi, a kako su naveli iz Ministarstva prosvete za Kurir, najveće interesovanje za gimnazije bilo je u Novom Sadu i Beogradu.

- Veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Zemunu - dodali su u ministarstvu.

Slična projekcija se očekuje i ove godine, a predaja lista želja svršenih osnovaca traje još danas. Ko se gde upisao, znaće se 3. jula.

mala matura
foto: Marina Lopičić

Prema podacima resornog ministarstva, najmanje interesovanja bilo je za smerove tehničar modelar kože, mehaničar tekstilnih mašina, brodomašinski tehničar, brodomehaničar, monter suve gradnje, galanterista kože, krojač, građevinski tehničar za hidrogradnju, operater osnovnih građevinskih radova i tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja.

Motivacija

Stipendije i plata kroz dualno obrazovanje

Iz Ministarstva prosvete naglašavaju da je model dualnog obrazovanja jedan od načina da se deca motivišu da upišu deficitarna zanimanja:

- Model dualnog obrazovanja za učenike ovih profila nudi učenje kroz rad uz materijalnu nadoknadu, kao i stipendije ministarstva za deficitarna zanimanja i smeštaj u domu za učenike. Mnoge lokalne samouprave dodeljuju dodatne stimulativne stipendije učenicima koji se školuju u područjima s deficitarnim zanatskim profilima.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava za Kurir da su gimnazije popularne u velikim gradovima poput Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, dok je u ostalim gradovima popularna medicina.

- Pojedine zanatske škole su popularne, ali ipak veliki deo njih ostaje prazan. Mašinsku školu Kosmaj upisuje izuzetno mali broj učenika, kao i brodarsku i kožarsku školu, a posebno je ugrožen smer za obućare, pošto je prošle godine upisan samo jedan učenik! Smer galanterista kože takođe ima samo jednog učenika. Slabo se upisuju i poljoprivredni smerovi - navodi Antić.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir Tv

Kaže da je slabo interesovanje i za mašinbravare, zavarivače, mesare, pekare, zidare, tesare, stakloresce, parketare, keramičare, krovoprekrivače, vodoinstalatere.

- U odeljenjima bude od pet do 10 učenika, pa onda ih spajaju kako bi mogli da drže nastavu. Negativno se gleda na bilo koje majstore među mladima i u porodici - upozorava Antić.

Kao razlog tome vidi i to što ta zanimanja nisu toliko cenjena u Srbiji, ali, kaže, država radi na tome da među učenicima promoviše zanate i srednje stručne škole i da ih motiviše da se obrazuju za zanimanja u kojima nam fali radne snage, da se to radi i kroz Zakon o dualnom obrazovanju i stipendije, ali da treba da se radi još.

- Ministarstvo prosvete daje stipendije učenicima koji idu na zanat, a poslodavac daje 70 odsto minimalne zarade učenicima na praksi. Mi kao Forum srednjih stručnih škola apelujemo na decu da upisuju zanate, jer to je za dobrobit i njih i ove države - zaključuje Antić.

Činjenice

Najveće interesovanje - svi gimnazijski smerovi

- medicinska sestra tehničar

- tehničar drumskog saobraćaja

- elektrotehničar informacionih tehnologija

- Vazduhoplovna akademija

- tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje

- tehničar dizajna grafike

*ovako je bilo prošle godine, a slična situacija se očekuje i sada

Upis učenika

Planirano da se u prvi srednje upiše 75.853 učenika

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu planirana su 75.853 mesta. Najviše mesta planirano je u gimnazijama (24 odsto), u elektrotehnici (11 odsto), ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10,4 odsto, dok su na dualnim profilima obezbeđena 3.782 mesta. Učenici danas i sutra popunjavaju liste želja, a 3. jula biće objavljena lista učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Činjenice

Najmanje interesovanje

- tehničar modelar kože

- mehaničar tekstilnih mašina

- brodomašinski tehničar

- brodomehaničar

- monter suve gradnje

- galanterista kože

- industrijski krojač

- građevinski tehničar za hidrogradnju

- operater osnovnih građevinskih radova

- tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja

*ovako je bilo prošle godine, a slična situacija se očekuje i sada

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track