ŠTA DA RADITE AKO VAM JE KLIMA NEPROPISNO POSTAVLJENA? Stručnjaci savetuju: Stanari moraju samo jedno ako žele da IZBEGNU KAZNU
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir tv

ŠTA DA RADITE AKO VAM JE KLIMA NEPROPISNO POSTAVLJENA? Stručnjaci savetuju: Stanari moraju samo jedno ako žele da IZBEGNU KAZNU

Društvo -

Mnogi bi bili saglasni da je posle točka, klima uređaj možda najbolji izum čovečanstva.

Zato je verovatno i odjeknula vest da prema izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, moramo da vodimo računa kako klima uređaje postavljamo, a sporna je upravo spoljna jedinica klime.

klima, klima uređaj, popravka klime, servis klime, čišćenje klime
foto: Shutterstock

Ako zakon bude usvojen, spoljne jedinice moraće da se uklone sa fasada i javnih ustanova i privatnih stambenih obejkata.

Za zgrade javne namene dat je rok od dve godine da ovo pitanje reše, tako da spoljne jedinice ne budu vidljive. Za sve ostale taj rok je 10 godina, ali se postavlja pitanje na koji način neko može da poštuje ove zakonske odredbe.

Obrazloženje o izmeni zakona dali su gosti "Pulsa Srbije" Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik i Nemanja Todorović, advokat.

Bnaovački je rekao da novi zakon nije zbog toga jer su klime spolja ružne ili bučne:

01:07

POENTA IZMENE ZAKONA JE DA KLIME NE SMEJU DA SE VIDE S ULICE Stručnjaci analiziraju: Stanari OVIH zgrada moraju da uklone uređaj

- Tema oko klima je uvek aktuelna, a pogotovo tokom letnjeg perioda. Na zgradama imamo problem sa spoljnim jedinicama, ne jer su ružnog izgleda ili bučne, već jer prilikom postavljanja može da se probije hidroizolacija i ostali elemnti zgrada koji bi izazvali još veći problem

Todorović je rekao da neće sve zgrade biti pogođene izmenama zakona:

- Ne očekuje se uklanjanje klime, već da se prebaci sa unutrašnje strane zgrade, poenta je da se ne vidi sa ulice. Određene zgrade su dobije dozvole za klime, a šta će se sa njima dogoditi povodom novog zakona, to nam ostaje da vidimo. Iz prostog razloga jer je to praktično neprimenljivo na takvim zgrada, recimo ako izlaze sa obe strane na ulicu. Ono se može odnositi na stambene objekte koji su naknadno stavljali klime, pa je stanar stavio kako je njemu odgovaralo.

SAGOVORNIK KURIR TV - VLADIMIR DUJAKOVIĆ, MAJSTOR ZA KLIME!

Novinarka Lena Sudar dodatno se uputila u istraživanje ove teme, pa je odgovore našla kod kredibilnog gosta.

S obzirom da je jedna od opcija da se spoljni klima uređaji premeste na krovove zgrada, Dujaković je otkrio kolika bi cena bila za to:

01:39

SAGOVORNIK KURIR TV - VLADIMIR DUJAKOVIĆ, MAJSTOR ZA KLIME!

- Moguće je, mada postoje i druga pitanja, kao što je saglasnost ostalih stanara da instalacije prolaze kroz zajedničke prostorije i da li je uopšte moguće da instalacija bude povezana sve do krova. Takvi uređaji moraju biti malo višeg kvaliteta, povoljniji uređaji neće moći da izdrže, odnosno podrže, takve instalacije. Poslednje pitanje je da li će građani biti spremni da plate za to jer takve usluge spadaju u komplikovanije.

Potom je rekao da je, u nekim slučajevima, moguće i premestiti klimu na terasu:

- Mi smo spremno dočekali ovaj zakon, pa smo razmišljali gde i kako je najbolje da premestimo klime građanima, svakako da je terasa jedna od opcija. Mada opet i dužina instalacije treba da ide sve do terase, ni to neće biti povoljna varijanta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:32

UKLANJAJU SE KLIMA UREĐAJI SA ZGRADA? Stručnjaci otrkivaju da li će građani snositi troškove, predviđene kazne do 100.000 DINARA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja