13. JULA HRVATSKI TERORISTI NAPALI BEOGRAD! U eksploziji mlada Magdalena ostala bez nogu! A OVO JE I DALJE STROGO POVERLJIVO!
Suđenje teroristima bilo je veoma posećenjo, Foto: Arhiv Jugoslavije

Krvavi pir ustaške emigracije u bioskopu "20. oktobar"

13. JULA HRVATSKI TERORISTI NAPALI BEOGRAD! U eksploziji mlada Magdalena ostala bez nogu! A OVO JE I DALJE STROGO POVERLJIVO!

Društvo -

Bilo je to toplo letnje predvečerje 13. jula. U beogradskom bioskopu "20. oktobar" prikazivan je francuski film "Rififi u Panami". U sali 213 gledalaca. Tačno je 21.05. Eksplozija, vrisci, prašina, krv...

Na današnji dan 1968. godine ustaški teroristi okupljeni oko Hrvatskog revolucionarnog bratstva aktivirali minu ispod sedišta broj šest u 16. redu usmrtivši radnika Savu Čučurovića i ranivši 76 gledalaca, među kojima je bila i tada devetnaestogodišnja studentkinja Magdalena Novaković, koja je ostala bez obe noge.

Ustaška emigracija bila je veoma aktivna
Ustaška emigracija bila je veoma aktivnafoto: Arhiva

Godinu i po kasnije uhapšen je Miljenko Hrkač, rodom iz sela Mokro nadomak Širokog Brijega (u to vreme grad se zvao Lištica), i već 2. oktobra 1969. godine osuđen je na smrt. Ali na izvršenje kazne čekalo se. Bilo je žalbi, novih svedoka, novih optužbi...

On je 1970. okrivio svog brata Božu da je izvršio krvavi napad i da je umesto njega prihvatio krivicu jer su mu rekli da je maloletan, jer u vreme terorističkog čina nije napunio 21 godinu, te da neće biti osuđen na smrt. Ali presuda je ponovo bila - smrtna kazna!

Plakat filma koji je te večeri prikazivan
Plakat filma koji je te večeri prikazivanfoto: Printscreen

I tako se sve ponavljalo i rastezalo do suđenja u decembru 1975. godine. Tada javnost nije mogla da prisustvuje inače prethodno veoma posećenim ročištima. I do dana današnjeg ostala je na tim dokumentima oznaka "strogo poverljivo".

Ovde je eksplodirala mina
Ovde je eksplodirala mina

Čekalo se sve do kraja decembra 1976. da presuda postane pravosnažna, a Hrkaču Predsedništvo SFRJ odbija molbu za pomilovanje. Streljan je 11. janura 1978. u 4.10 časova. Skoro punih 10 godina nakon napada u Beogradu. Bila je to poslednja smrtna kazna izvršenja zbog terorizma u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dragojević nije Magdaleni posvetio pesmu, ali jeste Nikolić

Šuškalo se dugo da je Oliver Dragojević 1978. snimio pesmu "Magdalena" pesvećenu teško ranjenoj Magdaleni Novaković.

Mnogi su mislili da je 'Magdalenu' Oliver posvetio Magdaleni
Mnogi su mislili da je "Magdalenu" Oliver posvetio Magdalenifoto: Instagram/Printscreen

Međutim, to nije istina. Ali mladoj studnetkinji je posvećena numera iz 1970. godine "Magdalena, Magdalena", koju je otpevao Žika Nikolić, a ovo su reči:

Omot ploče na kojoj je pesma posvećena Magdaleni
Omot ploče na kojoj je pesma posvećena Magdalenifoto: Printscreen

"Toga dana trčala si gradom u zagrljaj voljenog čoveka, nesreća je dolazila kradom, ni slutila nisi da te čeka.

Magdalena, Magdalena, mladosti i cvete, šta si kome kriva, zašto ti se svete?

Želela si zagrljaj i stisak, ko svi mladi i poljupce mnoge, u tom času začuo se vrisak - prasak bombe raznese ti noge.

Magdalena, Magdalena, mladosti i cvete, šta si kome kriva, zašto ti se svete?

Magdalena, svak se tebi divi, dok iz rana vrela krv je lila, pričala si: ja hoću da živim! Svojom voljom smrt si pobedila!

Magdalena, Magdalena, mladosti i cvete, šta si kome kriva, zašto ti se svete?"

Svaki put se iznova tokom suđenja tih godina pričalo o tom strašnom 13. julu.

- U novije vreme navode broj od 87 povređenih - rekao je ranije za BBC na srpskom Josip Mihaljević sa Hrvatskog instituta za istoriju:

- Zanimljivo je da se ime nesrećnog Čučurovića prva dva dana posle eksplozije nije pominjalo među teže ozleđenima u prvim medijskim izveštajima.

Suđenje Miljenku Hrkaču
Suđenje Miljenku Hrkačufoto: Arhiv Jugoslavije

Ono što se danas zna, izuzimajući skrivene detalje poslednjeg suđenja, jeste da je Magdalena Novaković bila svedok u procesu protiv Hrkača i da su je u decembru 1969. primili Tito i Jovanka, a znaju se i pojedinosti pripreme ovog monstruoznog napada ustaških terorista.

Za suđenje Hrkaču vladalo je veliko interesovanje
Za suđenje Hrkaču vladalo je veliko interesovanjefoto: Arhiv Jugoslavije

Miljenko je u svom zavičaju završio za tesara, a onda otišao u Austriju, pa u Nemačku. Povezao se sa Hrvatskim revolucionarnim bratstvom, jednom od tri najopsanije grupacije prema tadašnjim saznanjima Interpola.

U Študgartu je u jednom kampu prošao specijalne obuke za diverzante. Sa Antom Penavićem stigao je u Beograd u leto '68.

Fotografija sa jedne od obuka hrvatskih terorista
Fotografija sa jedne od obuka hrvatskih teroristafoto: Arhiva

U parku preko puta hotela "Moskva" 13. jula su povezali eksploziv s baterijama i mehanizmom za paljenje. Hrkač je popodne kupio ulaznicu i u 20 časova započela projekcija filma. U polumraku bioskopske sale postavio je minu između naslona i sedišta. U 21 sat je izašao. Pet minuta kasnije odjeknula je eksplozija.

Jedno od hapšenja pripadnika ustaške terorističe emigracija u Nemačkoj
Jedno od hapšenja pripadnika ustaške terorističe emigracija u Nemačkojfoto: Arhiva

Plaćen je 2.500 tadašnjih maraka. I on i njegov pomagač uspeli su da pobegnu. Ali vratili su se već 25. septembra. Postavili su bombu u garderobi na Železničkoj stanici u Beogradu. Povređeno je 14 ljudi.

Jugoslovenske službe bezbednosti dale su se u poteru, pritegli su ustašku emigraciju i saznali ime - Miljenko Hrkač.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track