OD SEPTEMBRA BESPLATAN SKRINING NA SMA ZA SVE BEBE! RFZO: Genetska analiza krvi novorođenčadi biće OBAVEZNA u svim porodilištima!
Foto: Printscreen/Instagram

Velika stvar posle najave predsednika

OD SEPTEMBRA BESPLATAN SKRINING NA SMA ZA SVE BEBE! RFZO: Genetska analiza krvi novorođenčadi biće OBAVEZNA u svim porodilištima!

Društvo -

Republički fond za zdravstveno osiguranje će od septembra omogućiti obavezni skrining (genetska analiza iz krvi bebe) na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji, saopštio je RFZO.

Do sada se neonatalni skrining na SMA sprovodio kroz pilot projekat za svu novoređenu decu u dva porodilista GAK Nardoni front i KC Kragujevac, a od sada u svim porodilištima.

bebe
foto: Shutterstock

Cilj i značaj ovog obaveznog skrininga je da se što ranije otkriju novi slučajevi, odnosno postavi dijagnoza kako bi bebe u najranijoj fazi bolesti dobile terapiju, a to je od suštinskog značaja za efekte lečenja i usporavanje napredovanja bolesti.

Imajući u vidu broj beba koji se godišnje rodi u Srbiji, za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62.000.000 dinara godišnje.

Podsetimo, da će od septembra u svakom porodilištu u Srbiji moći da se radi test na spinalnu mišićnu atrofiju, sinoć je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da će za tu meru biti utrošeno 62 miliona dinara, ali najavio i nove mere za peto i šesto dete, kao i dodatnih 30 miliona evra za lečenje bolesne dece u inostranstvu.

- Mi planiramo i nadamo se da ćemo u naredna dva ili tri meseca doneti pravilnik da takvih petoro do sedmoro ili maksimalno osmoro dece godišnje o trošku države pošaljemo na lečenje - rekao je Vučić govoreći o deci sa SMA i posobno naglasio da će država obezbediti najskuplji lek "zolgensma" za dečaka iz Novog Sada Lava Teodorovića koji boluje od SMA.

Da će se ovo obistiniti već jutros je potvrdila majka dvadesetomesečnog Lava Teodorovića.

- Radi se na tome da se to dogodi što pre. U najkraćem roku će se ispoštovati sve procedure, a kada će tačno Lav dobiti lek, za sada nije poznato. Dobra stvar je i to što će terapiju primiti u bolnici u Tiršovoj, dakle nećemo morati u inostranstvo - rekla je medijima mama Sonja.

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

LEKARI DAVALI RECEPTE ZA LEK PROTIV DIJABETESA LJUDIMA KOJI HOĆE DA SMRŠAJU! Pešić (RFZO): Pokrenućemo postupak za naknadu štete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track