ŽIVA U TERMOMETRU UŽARENA VEĆ U 10 SATI Temperatura uveliko prešla 35. podeok, očekuje nas TROPSKI UDAR! Evo kako da se ZAŠTITITE
Foto: Zorana Jevtić

subjektivni osećaj je još gori

ŽIVA U TERMOMETRU UŽARENA VEĆ U 10 SATI Temperatura uveliko prešla 35. podeok, očekuje nas TROPSKI UDAR! Evo kako da se ZAŠTITITE

Društvo -

Skoro u svim većim mestima u Srbiji već u 10 sati ujutru nema oblaka i vedro je. Međutim, temperatura je već stigla do 35 stepeni, a subjektivni osećaj je paklen, i to kao da je bar najmanje 5 stepeni više.

Prema najavi RHMZ-a, danas je u celoj Srbiji biti na snazi crveni meteoalarm. Do srede će u Srbiji biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, lokalno i do 40 stepeni.

Najtoplije jutro danas je u Paliću i Novom Sadu gde je 30 stepeni, a dok je subjektivni osećaj 95 stepeni. Ništa manje toplije nije ni u Beogradu gde je trenutno 30 stepeni, a subjektivni osećaj je 33 stepena.

Najsvežije u 9 sati je u Sjenici gde je izmeren 21 stepen, na Kopaoniku 23 stepena. Takođe, u Vranju, Zaječaru i Dimitrovgradu temperatura još uvek nije prešla 30 stepeni.

temperatura, vreme
foto: Printscreen/RHMZ

Cela Srbija u crvenom

U Srbiji je do 19. jula na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na visoke temperature. U celoj Srbiji danas je na snazi crveni meteoalarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći, pošto temperatura neće padati ispod 20 stepeni.

Prema prognozi UV indeksa za naredna tri dana, skoro cela Srbije je u crvenoj zoni, dok je ljubičast za područja Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, Peći, Prizrena i Vranja.

Zaštitite kožu od štetnog uticaja sunca

Predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije prof.dr Danica Tiodorović kaže da treba biti oprezan i ne izlagati se suncu bez zaštite kada je visok UV indeks na snazi.

- Kada imamo oznaku da je visok UV indeks zaštita je obavezna. To se posebno odnosi na decu, osobe svetle puti kao i one koji imaju veliki broj mladeža. Zaštitni faktor se određuje po tipu kože, pa je tako za decu i za one svetle puti obavezno da koriste najjaču zaštitu. Neophodno je znati da čak i ranim časovima dana UV indeks je veoma visok, zato na suncu ne treba biti previše dugo. Uvek savetujem fotoprotektivne kreme sa zaštitnim faktorom 50 - kaže profesorka Tiodorović.

Zbog opasnosti od toplotnog udara savetuje se i fizička zaštita u vidu šešira ali i uvek sa sobom treba imati i flašicu vode.

Najkritičnije je u periodu od 11 do 17 časova kada je i UV zračenje visoko, dok je u periodu od 12 do 16 časova najvrelije. U tom periodu mnogi se vraćaju s posla, te je dobro pomenuti koje su mere predostrožnosti.

Najčešći simptomi toplotnog udara

  • vrlo visoka telesna temperatura (iznad 40°C)
  • promenjeno mentalno stanje
  • zbunjenost
  • nerazgovetan govor
  • umor
  • gubitak svesti
  • vruća, suva koža ili obilno znojenje
  • mučnina i povraćanje
  • napadi
  • ubrzano disanje
  • ubrzani otkucaji srca
  • glavobolja.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

03:08

REKE U NAREDNA 24 SATA DOSTIŽU MAKSIMUM! Meteorolog: Od nedelje suvo vreme, a od 24. juna očekuje se NOVI CIKLON?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja