POPOVI PROTIV VLADIKE NIKANORA! Sandić: Ostavlja nas bez posla i plate, jedan sveštenik sad radi po pumpma i dostavlja hranu!
Foto: EPA Andrej Cukic, Ana Paunković, Printscreen

pobuna u spc

POPOVI PROTIV VLADIKE NIKANORA! Sandić: Ostavlja nas bez posla i plate, jedan sveštenik sad radi po pumpma i dostavlja hranu!

Društvo -

Sveštenici Eparhije banatske protestovali su protiv episkopa banatskog Nikanora tvrdeći da ih mobinguje i bezrazložno kažnjava zabranom služenja, čak i po nekoliko godina, zbog čega su prinuđeni da rade sve i svašta, pa je jedan od njih radio na benzinskim pumpama, a sada je dostavljač hrane. O svemu su, kako kaže, pre mesec dana obavestili Sinod SPC i patrijarha Porfirija.

Među pobunjenim sveštenicima je i Radomir Sandić, doskora prvi sekretar eparhije, odnosno desna ruka vladike Nikanora. Kaže da je javno istupio samo zato što "ne može više da gleda kako episkop Nikanor mobinguje i ponižava dobre ljude i sveštenike, muči njihove porodice, viče, baca i razbija časni krst...", a uz to "kanone i Ustav SPC tumači kako mu volja".

Radomir Sandić
Radomir Sandićfoto: Printscreen

- Za godinu dana, koliko sam sekretar eparhije, sve i svašta sam video, pa i sveštenike, njihove supruge i decu koji plaču. Episkop premešta ljude iz mesta u mesto, oduzima im pravo na platu, kažnjava ih zabranom bogosluženja bez ikakve krivice - kaže za Kurir Sandić, koji obavlja funkcije sekretar Upravnog odbora eparhije, sekretar episkopa banatskog, koordinator za veronauku, arhijerejski namesnik vršački i parohijski sveštenik pete parohije pri Sabornom hramu Svetog Nikolaja.

PLATA SVEGA 25.000 DINARA

Sandić kaže i da je plata sveštenika u Eparhiji banatskoj svega 25.000 dinara.

- Dodatno dobijamo deo od sahrana, venčanja, krštenja, pošto se odbije crkvena taksa. Kako imamo skromne parohije, od 60 do 200 kuća, to je neveliki prihod. Prilozi, naravno, ostaju crkvi - navodi Sandić.

Tačnije, tako je bilo dok se nije zvanično vratio s bolovanja, tokom kog ga je, kako kaže, episkop razrešio svih dužnosti, a skinuo mu je i čin protojereja, te je sada samo jerej.

- Dobio sam razrešenje svih funkcija i sa troje maloletne dece i suprugom me isteruje iz crkvenog stana, jer sam se odvažio da vladici kažem istinu u lice - veli Sandić.

episkop banatski Nikanor
episkop banatski Nikanorfoto: Jutjub

U eparhiji banatskoj, kaže Sandić, ima 184 sveštenika, a na protestu ispred Vladičanskog dvora u Vršcu, na kom se okupilo oko 50 ljudi, bilo je njih svega osam, jer se mnogi plaše vladike.

- Pomenuću samo tri imena, jer su ostali u strahu. Ocu Iliji Zekanoviću, koji ima četvoro maloletne dece, od kojih je jedno odojče, vladika je najpre rekao da ide u parohiju u Zrenjaninu, a kad je krenuo tamo, ostavio ga je da celi dan na suncu s malom decom i kamionom punim stvari. Čovek je udomljenje našao u Grockoj, u nekoj vikendici koja nije uslovna za život šestočlane porodice - kaže Sandić.

Tu je, nastavlja, i slučaj sveštenika Uroša Nišavića, koga je epsikop razrešio dužnosti u Padinskoj Skeli, zbog čega je nekoliko stotina parohijana pisalo patrijarhu Porfiriju.

- Mladi đakon Radovan Radovanić postavljen je 1. juna u Kikindu, a već 8. juna usmeno kažnjen zabranom služenja na šest meseci jer je nosio kamilavku tokom liturgije na Bogoslovskom fakultetu, što je inače i pravilo. Samo sveštenici kod vladike Nikanora ne nose kamilavku - ističe Sandić.

Ima sveštenika, naglašava, koji su pod zabranama i po tri-četiri godine, i to bez ikakve krivice. Ostali su bez posla koji najviše vole, naravno i bez crkvenog stana, pa su prinuđeni da rade sve i svašta. Jedan je radio na benzinskim pumpama, a sad je dostavljač, razvozi hranu - kaže Sandić i dodaje:

- Po crkvenim kanonima vladika može da kazni sveštenika do mesec dana zabrane službe, a potom se ide na crkveni sud eparhijski, koji može da izrekne kaznu do šest mesecu. Ali je problem što je predsednik tog suda vladika Nikanor. I zato smo javno istupili. Niko ovde ne ustaje ni protiv crkve, ni patrijarha, ni episkopata, već samo protiv samovolje jednog čoveka.

Tamara Zekanović
foto: Printscreen

Tamara Zekanović

Na ulici smo

Tamara Zekanović, supruga sveštenika Ilije Zekanovića, rekla je na protestu ispred Vladičanskog dvora da je on 12 godina radio kao sveštenik u Mitropoliji-crnogorsko primorskoj, odakle su pre dve godine, kako je navela, prešli u Eparhiju banatsku zbog dokumentacije koju u Crnoj Gori nisu mogli da imaju.

- I ovde sam doživela da sam đavo od žene jer svoje četvoro dece pričešćujemo, a moj suprug je prozvan novotarcem. Moj suprug je dobio kaznu zbog porodice koja se pričešćuje. Bukvalno smo ostali na ulici, primili su nas prijatelji, ali to nije rešenje. Parohijani su prihvatili kamion sa našim stvarima, bukvalno ne znam gde su mi patike za decu - rekla je Zekanovićeva.

Sandić dodaje da su o svemu ovome pre mesec dana obavešteni Sinod SPC i patrijarh Porfirije.

Vladika Nikanor je praktično odbio da razgovara za Kurir, samo nam je kratko rekao:

- Ništa ne znam, nisam bio tu kad je bilo to ispred dvora, što nije bilo niti sa mojim saznanjem, niti blagoslovom. Očekujemo da Bog da da sve bude u redu - kratko je rekao episkop, dok iz Patrijaršije odgovore na pitanja nismo dobili.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track