UPOZORENJE ZBOG SUPERĆELIJSKE OLUJE I DALJE NA SNAZI! Nevreme se očekuje u ovim delovima Srbije: Udari vetra i oko 100 km na sat
Foto: Kurir

danas do 36 stepeni

UPOZORENJE ZBOG SUPERĆELIJSKE OLUJE I DALJE NA SNAZI! Nevreme se očekuje u ovim delovima Srbije: Udari vetra i oko 100 km na sat

Društvo -

U Srbiji se danas očekuje promenljivo vreme uz pad temperature i smenjivanje sunčanih i oblačnih intervala, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Vojvodini se kiša i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom ujutro, dok će tokom dana pljuskova biti u centralnom delu Srbije uz pojavu grada. Na krajnjem jugu vreme će ostati suvo.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar koji će u zoni pljuskova biti jak. Najniža temperatura biće od 17 do 22, a najviša od 29 stepeni na severozapadu, a na jugu Srbije do 36 stepeni.

00:25

Srbija nevreme

I u Beogradu se danas očekuje promenljivo vreme uz malo nižu temperaturu i uz smenjivanje sunčanih i oblačnih intervala. Očekuju se i kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Najniža temperatura će iznosti oko 22 stepena, a najviša oko 31 stepena.

Nevreme tokom jutra

"Tokom noći se novo jako grmlјavinsko nevreme sa područja Hrvatske preko Bosne i Hercegovine u pretežno zapadnoj struji premeštalo ka našem području pa se u ranim jutarnjim časovima prvo u zapadnim predelima očekuju padavine.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Bačkoj i Sremu očekuju se kiša i plјuskovi, a na zapadu i jugozapadu Srbije lokalno intenzivni plјuskovi sa jakom grmlјavinom i kratkotrajno olujnim vetrom, sa udarima i oko 100 km/h, koji može pričiniti značajnu materijalnu štetu", stoji u najavi RHMZ.

Upozorenje na vremenske nepogode do 22. jula

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu:

  • krupnog grada (> 5 cm u prečniku),
  • kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s),
  • izolovano i orkanske udare vetra (> 28 m/s).
vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred", navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije, izuzev Bačke, Banata i jugozapadnog dela, na snazi je narandžasti meteo alarm, zbog grmljavine, dok je na području KiM upaljen zbog visokih temperatura. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objašnjavaju iz RHMZ.

Vreme narednih dana

U petak sunčano i vrlo toplo uz dnevni razvoj oblaka sa mogućom pojavom lokalnih pljuskova sa grmljavinom krajem dana na severu Srbije. Vetar slab južni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura od 16°C do 21°C, a maksimalna od 33°C na severu do 38°C na jugu Srbije. Uveče pljuskovi na severu. Temperatura u 22h od 20°C do 26°C.

U subotu malo niža i prijatnija temperatura na severu Srbije sa mogućim lokalnim pljuskovima. Na jugu Srbije i dalje vrlo toplo. U nedelju u svim krajevima niža temperatura i znatno manja vrućina. Biće oko 30°C u nedelju. Početkom iduće sedmice ponovo sve jača vrućina.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:16

Nevreme u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track