KAKO JE PUTNICA UNELA U AVION PLINSKE BOCE? Vojinović: Ne može rendgen da odluči šta sme da prođe, sve zavisi od jedne osobe
Petar Vojinović, Foto: Kurir TV, Printscreen Youtube

kurir televizija

KAKO JE PUTNICA UNELA U AVION PLINSKE BOCE? Vojinović: Ne može rendgen da odluči šta sme da prođe, sve zavisi od jedne osobe

Društvo -

Nakon što je na letu iz Podgorice za Beograd jedna ženska osoba bez problema prošla kontradiverzionu kontrolu u aerodromskoj zgradi i ukrcala se na let sa dve plinske boce srednje veličine, Agencija za civilno vazduhoplovstvo pokrenula je istragu o ovom slučaju.

Petar Vojinović, urednik portala "Tango six", gostovao je u jutarnjem programu "Redakcija" komentarišući ovaj slučaj.

Petar Vojinović
foto: Kurir tv

On smatra da je igrom slučaja nađeno nešto u tom prtljagu što je bilo izvađeno i uklonjeno. Nakon vađenja tog prvog spornog artikla, ove dve boce su prošle nesmetano i putnica je ušla u avion.

- Bili su to ti neki kanisteri za portabl podgrevanje. Ono što se dešava u ovim slučajevima su dva principa rada. Jedan deo je skeniranje prtljaga od strane mašine - rendgena, koji može da opiše na neki način preglede. Ne može on (rendgen) da kaže operateru šta je pregled, nego operater tumači šta je šta, a ima nekoliko sekundi da se fokusira na pregled i proceni šta je u torbi - kaže Vojinović.

04:03

KAKO JE PUTNICA UNELA U AVION 2 PLINSKE BOCE? Petar Vojinović o dve mogućnosti: Imaju svega par sekundi, a EVO ŠTA je interesantno

U navedenoj situaciji je utešna stvar to da nije bilo incidenata na svim aerodromima na prostoru bivše Jugoslavije, znači naglasio je Vojinović, desetine hiljada letova je prolazilo bezbedno, ali, eto, dolazi do situacije kao što je ova.

- Vazduhoplovna reuglatorna industrija ima neke procese kažnjavanja, i poenta je da se otkloni taj problem, da se ne bi ponavljao. Princip odgovornosti i propusta koji se dogodio, jako je interesantan, za razliku od politike, u vazduhoplovnoj industriji, gde je poenta industrije da se vidi šta se dogodilo, a ne odmah da se ukida dozvola za rad ili da se radniku daje otkaz. Organizacija dobija plan i program za otklanjanje tog nedostatka. Ovde se procedura i uslovi rada uklanjaju - istakao je Vojinović.

Od 11. septembra pravila su se pooštrila, podsetio je on i pojasnio da nije moguća ekslpolzija kanistera eksplodiraju jer je atmosferski pritisak unutar letelice sličan površini zemlje.

- Ukoliko postoje kanisteri i ventili koji puštaju, to je problem, ukoliko nisu dobro zatvoreni. Znači plin je ono što eksplodira, a ne boca, ko zna šta tu može da se desi i to je broj dva u razmatranju zbog čega je to sve zatvoreno, a broj jedan je da se svi ti artikli koji su kozmetika i mogu da deluju benigno. zapravo mogu da se koriste u terorističke svrhe - pojasnio je Vojinović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

04:12

AVION F-16 NE SME DA POLETI IZ UKRAJINE! NATO SE MOŽDA UKLJUČI U RAT? Eksperti šokirali: Rusija ćebiti prisiljena da uradi OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track