OPREMA JE JEDINO NA ŠTA SE MOŽETE OSLONITI: Nikada ne štedite kad se opremate za vožnju motociklom jer kvalitet glavu čuva!
Foto: Shutterstock, Sasomange.rs

SIGURNO VOZITE

OPREMA JE JEDINO NA ŠTA SE MOŽETE OSLONITI: Nikada ne štedite kad se opremate za vožnju motociklom jer kvalitet glavu čuva!

Društvo -

Sezona vožnje motocikala je u punom jeku, a ona je opasna koliko i izazovna, tako da je kvalitetna oprema nešto na šta se možete osloniti kako biste se zaštitili od težih povreda, ističe u razgovoru za Kurir Saša Mitrović, head vertikale Auto-moto i nautika na oglasniku Sasomange.rs.

Mitrović je naglasio da ne postoji racionalni kompromis u ceni opreme kad je u pitanju bezbednost vozača motocikla.

- Kada govorimo o bezbednosti na motociklu, ne postoji podela na skutere i velike motore, spore i brze, male i velike. Vožnja na dvotočkašu je uvek opasna koliko i izazovna, a tada je oprema jedino na šta se možete osloniti da vas zaštiti od težih povreda. Stariji, iskusni vozači uvek će vam dati savet da kupite što kvalitetniju opremu i da je uvek imate na sebi bez obzira na to da li se radi o vožnjama na kraćim ili dužim relacijama - napominje sagovornik.

Saša Mitrović
Saša Mitrovićfoto: Kurir tv

Mitrović ističe i da se najveći broj nezgoda u saobraćaju u kojima su učestvovali motociklisti dešavao upravo na tim kratkim relacijama, kada mnogi misle da im za nekoliko stotina metara nisu neophodni kaciga, jakna sa štitnicima za zglobove i kičmu otporna na cepanje, kvalitetne rukavice, odgovarajuća ojačana obuća, kao i kvalitetne naočare za vožnju.

- Najvažnije je istaći da se uvek pridržavate zakonskih propisa o saobraćaju i prilagodite vožnju uslovima saobraćaja, uz savet da za sebe uvek izaberete kvalitetnu zaštitnu opremu. Pravilo da nikada niste previše platili kvalitet i svoju bezbednost nigde se ne ogleda toliko koliko u vožnji motocikala. Imati kvalitetnu i bezbednu opremu na sebi od najvišeg je značaja za uživanje u vožnji vašeg dvotočkaša - rekao je Mitrović.

potrošač
foto: Shutterstock, Sasomange.rs

Dodaje da vozači često zaboravljaju da oprema nema samo estetski već i sigurnosni karakter.

- Ona ima zadatak da vas zaštiti od pada, udarca kamena, vremenskih neprilika, incidenta u vožnji bilo da je on izazvan vašom ili tuđom greškom. Neodgovarajuća oprema takođe može biti veliki problem, previše hladna ili topla jakna, letnja kaciga korišćena u zimskom periodu i obratno, sve su to problemi koji proizlaze iz lošeg izbora neadekvatne opreme i neinformisanosti vozača motocikla pre kupovine - naglašava naš sagovornik.

potrošač
foto: Shutterstock, Sasomange.rs

On je napomenuo da je na prvom mestu potrebno posedovati kvalitetnu kacigu koja odgovara tipu motocikla, načinu i brzini vožnje, kao i količini iskustva koju neko poseduje.

- Osim različitih tipova kaciga u zavisnosti od tipa motocikla, osnovna njihova podela je na letnje i zimske, zavisno od unutrašnje postave i broja otvora za protok vazduha. Kupujte isključivo originalne i kvalitetne kacige kod legalnih prodavaca, sa registrovanim radnjama, gde kacige imaju nalepnicu ili etiketu sa homologacijom. Kvalitetne rukavice vas čuvaju ne samo od hladnoće i vremenskih nepogoda već i od težih povreda pri padu jer se instinktivno uglavnom prvo dočekujete na ruke. Kvalitetna obuća za motocikle ne podrazumeva samo da bude topla i udobna već i da vas u slučaju pada sačuva od preloma i nagnječenja nogu - objasnio je Mitrović i dodao:

- Kada govorimo o jaknama i pantalonama za motocikliste, govorimo o najvažnijem segmentu opreme posle kacige za koji ne treba štedeti novac, a na oglasniku Sasomange.rs postoji izbor po svim kategorijama i za svakog kupca. Možemo ih podeliti na proizvode od kože ili sintetičkih materijala u zavisnosti od afiniteta vozača i uslova vožnje, svakako moraju imati protivabrazivno dejstvo, kao zaštitu od cepanja u slučaju pada, a pošto se ova vrsta opreme takođe deli na letnju i zimsku, potrebno je imati opremu za oba godišnja doba, naročito ako vam sezona vožnje traje devet do 10 meseci godišnje, jer univerzalna oprema zapravo ne postoji.

potrošač
foto: Shutterstock, Sasomange.rs

Tabela

Cene opreme na Sasomange.rs

Kaciga džet 23.000 RSD

Rukavice 4.484 RSD

Kecelja 15.000 RSD

Pojas 3.999 RSD

Ž. Jakna 11.600 RSD

Kaciga ful fejs 16.800 RSD

Pantalone 14.000 RSD

M-jakna 23.800 RSD

Flip-ap kaciga 16.900 RSD

Disk-loker 1.800 RSD

potrošač
foto: Shutterstock, Sasomange.rs

Mitrović je naglasio i da je jedan od neizostavnih segmenata opreme svakako pojas, koga često vozači zanemaruju, a od velike je važnosti, jer osim što štiti od vetra i povreda, on čuva i unutrašnje organe od potresa usled neravnina na putu ili tvrdog vešanja motocikla.

- Na našem portal Sasomange.rs, u kategoriji Moto oprema, možete pronaći sve što vam je potrebno kako biste se bezbedno i povoljno opremili za vožnju motocikla I ATV/Quad vozila. U ponudi od preko 15.000 oglasa svako će naći ono što želi ili mu je potrebno, pored bogate ponude kaciga za motocikle, koje su ponuđene u nekoliko tipova, u zavisnosti od tipa i namene vašeg dvotočkaša, a ukoliko vozite u grupi motora ili želite da razgovarate sa suvozačem iza vas, tu su i kacige opremljene blutut uređajima, koji vam to omogućavaju. Pored ostalog, u ponudi na našem oglasniku imate izbor kvalitetnih moto jakni, pantalona, rukavica, pojaseva i sve ostale opreme neophodne za bezbednu vožnju u skladu sa vremenskim uslovima - rekao je naš sagovornik.

potrošač
foto: Shutterstock, Sasomange.rs

BROJKA

15.000 oglasa je na oglasniku Sasomange.rs u kojima možete naći sve što vam je potrebno za bezbedniju vožnju

Dodao je i da su u ponudi i kecelje za vožnju skutera po kiši ili hladnijem vremenu, razne vrste naočara za sunce ili protiv vetra, ali i sigurnosni lanci sa bravom i disk-blokatori protiv krađe.

- Važno je napomenuti da se uvek možete konsultovati sa prodavcima, koji će vam preporučiti odgovarajući proizvod za vas, jer nisu retki slučajevi da ono što vam se sviđa često nije odgovarajuće za vas - zaključio je Mitrović.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track