NIŠLIJKA (73) U TEŠKOM STANJU ZBOG VIRUSA ZAPADNOG NILA: Hospitalizovana sa upalom mozga, ne može sama da diše! Ima još zaražanih!
Foto: Zorana Jevtić

opasna zaraza

NIŠLIJKA (73) U TEŠKOM STANJU ZBOG VIRUSA ZAPADNOG NILA: Hospitalizovana sa upalom mozga, ne može sama da diše! Ima još zaražanih!

Društvo -

Jedna Nišlijka, stara 73 godine zaražena je virusom Zapadnog Nila i ima ozbiljne zdravstvene poteškoće. Istim virusom je inficirana i sa istim simptomima još jedna osoba u Beogradu.

baba, komarac, starica
foto: Profimedia, Shutterstock

Virus Zapadnog Nila je na našim prostorima prisutan više od 10 godina. Radi se o virusu koji slobodno cirkuliše u prirodi, rezervoar su ptice, a prenosioci komarci. Osamdeset odsto zaraženih pacijenata nema nikakve simptome.

- Pacijentkinja stara 73 godine, koja je hospitalizovana u UKC Niš na Klinici za infektivne bolesti, ima ozbiljnu formu bolesti sa upalom moždanih ovojnica. Usled postojeće bolesti pluća, zbog kvalitetnije razmene gasova, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji. Prisustvo virusa kod ove pacijentkinja potvrđeno je u nadležnoj laboratoriji u Beogradu - saopštio je UKC Niš.

Oni napominju da pacijenti sa virusom Zapadnog Nila nisu pretnja po okolinu odnosno nisu zarazni jer se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Prema poslednjim objavljenim podacima Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", nа tеritоriјi Srbiје su u ovoj sezoni dо 29.7.2023. gоdinе rеgistrоvаna prvа dvа pоtvrđеnа slučаја оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi.

Оbоlеlе оsоbе su sа tеritоriје Јužnоbаčкоg i Zаpаdnоbаčкоg окrugа, mušкоg pоlа, stаrоsti 58 i 62 gоdinе, sа pridružеnim hrоničnim оbоljеnjimа.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track