PRED SRBIJOM JE MIRNA NOĆ, A ONDA... Evo gde se u ponedeljak očekuje najjače nevreme i kad će se vreme stabilizovati
Foto: Petar Aleksić

svežije

PRED SRBIJOM JE MIRNA NOĆ, A ONDA... Evo gde se u ponedeljak očekuje najjače nevreme i kad će se vreme stabilizovati

Društvo -

U toku večeri u Srbiji se očekuje smirivanje vremena, samo se još na jugoistoku očekuje kiša, ponegde i pljuskovi sa grmljavinom, ali uz prestanak padavina kasnije tokom večeri.

Dakle, tokom večeri i noći širom Srbije biće suvo i bez padavina.

Ove večeri je i relativno sveže. Trenutne temperature kreću se od 17 do 23°C, u Beogradu je 18°C. Zlatibor i Sjenica mere 13°C, a Kopaonik 9°C.

Do jutra minimalna temperatura u Srbiji spustiće se na 12 do 16°C, u Beogradu na 14°C, a na planinama ispod 10°C.

Srbija će narednih dana biti pod uticajem veoma izraženog visinskog ciklona sa centrom iznad centralne Evrope, a u sklopu njega do našeg područja će u sklopu severozapadnog visinskog strujanja i dalje stizati sveža vazdušna masa.

U Srbiji u ponedeljak ujutro u većini predela vedro ili umereno oblačno. Pre podne u svim predelima Srbije biće suvo, na jugu i istoku i sunčano.

Već tokom jutra oblačni sistem sa padavinama formiraće se iznad severnog i srednjeg Jadrana i on će se tokom dana premeštati preko centralne Hrvatske, Dalmacije i BiH dalje prema istoku.

nevreme
foto: Zorana Jevtić

Već sredinom dana ovaj oblačni sistem zahvatiće zapadne predele Srbije i doneti kišu i pljukove sa grmljavinom. U toku poslepodneva ovaj sistem premeštaće se dalje prema istoku, tako da se u većem delu Srbije povremeno očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a suvo bi ostalo samo na severu Vojvodine, do pred kraj dana i na jugu i istoku Srbije.

Kasnije posle podne nad zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se intenziviranje padavina uz veoma obilne pljuskove. Vrlo obilne padavine prvo će zahvatiti Podrinje, Zlatiborski okrug, jugozapadne predele Srbije i Pešterskiu visoravan, da bi se talas veoma obilnih padavina premeštao preko Raškog okruga, centrlalne Srbije, doline Zapadne Morave, Rasinskog okruga i jugoistoka Srbije dalje prema istoku Srbije.

Na ovom području uz obilne pljuskove sa grmljavinom očekuju se i jači grmljavinski procesi, a za 6 sati moglo bi da padne od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, na nekim lokacijama i preko 50 litara. Očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od izlivanja kod manjih tokova i potoka bujičnih karaktera.

Beograd, Nevreme, Kiša
foto: Petar Aleksić

Najveća opasnost od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera očekuje se u zapadnim, jugozapadnim i istočnim predelima Srbije, odnosno na gornjim tokovima slivova Drine, Zapadne Morave, Ibra, Peka, Mlave i Timoka.

Kako pojašnjava meteorlog Đorđe Đurić, postojaće opasnost da ponegde dođe do poplava i usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu, odnosno da dođe do urbanih poplava.

Najmanje padavina očekuje se na jugu i severu Srbije, uz prestanak padavima u Vojvodini. Talas obilnih padavina neće zahvatiti sever Srbije, niti Beograd.

U noći ka utorku očekuje se smirivanje situacije, da bi se talas obilnijih padavina samo još zadržavao iznad istočne Srbije, uz talas slabljenja i premeštanja dalje na istok.

U utorak se očekuje stabilizacija vremena, a slabih padavina biće još ujutro na istoku i jugoistoku Srbije. Biće i dalje sveže, uz temperature od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Od srede se u svim predelima Srbije očekuje sunčano i toplije, prema kraju sedmice i sve toplije.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track