VELIKE PROMENE U ŠKOLSTVU: Nasilnik se ne može ispisati iz srednje dok traje postupak, a odgovaraće i ako pravi problem van škole!
došlo je vreme da se srpske škole očiste od vršnjačkog nasilja, Foto: Shutterstock

set prosvetnih zakona

VELIKE PROMENE U ŠKOLSTVU: Nasilnik se ne može ispisati iz srednje dok traje postupak, a odgovaraće i ako pravi problem van škole!

Društvo -

Setom prosvetnih zakona koje je na sednici usvojila Vlada Srbije, sistem obrazovanja će biti u znatnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja, istakla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

- Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama - rekla je ministarka Đukić Dejanović.

vršnjačko nasilje
foto: Shutterstock

Ministarka je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju.

- Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima - rekla je ona.

Predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole dok se vodi disciplinski postupak.

Bez nasilja u školama
Bez nasilja u školamafoto: Shutterstock

Uvodi se i obaveza intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, centri za socijalni rad, lokalne zajednice), navodi se u saopštenju.

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/26. godinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track