KAKO ĆE SE MENJATI KLIMA U SVETU?Klimatolog Goran Pejanović upozorio na svetske vremenske promene: Ove godine imaćemo VIŠE SNEGA!
Foto: Kurir tv, Printscreen

kurir tv

KAKO ĆE SE MENJATI KLIMA U SVETU?Klimatolog Goran Pejanović upozorio na svetske vremenske promene: Ove godine imaćemo VIŠE SNEGA!

Društvo -

Kako se približavamo jeseni, stručnjaci sada navode da polarni regioni počinju da se hlade jer manje sunčeve energije stiže do Severnog pola.

Goran Pejanović
foto: Kurir tv

U stratosferi iznad Arktika formira se novi polarni vrtlog koji brzo jača,a sa dolaskom zime, taj proces će postati brži. Inače, polarni vrtlog već dugo utiče i na zimske vremenske prilike u Evropi, Kanadi i SAD. Kako se navodi, za zimsko vreme je važno da li je taj vrtlog jak ili slab, jer na površini stvara sasvim suprotne vremenske posledice.

Goran Pejanović
foto: Kurir tv

Šta ovo znači za predstojeću zimu u Srbiji, za Kurir televiziju otkrio je klimatolog Goran Pejanović.

"Hladni vazduh na visokim geografskim širinama je jak kada je zonalno strujanje oko severnog pola" započeo je razgovor Pejanović.

- On slabi kada počinje da meandrira, kada neki delovi kružnog vrtloga prelaze na jug i prenose vazduh na druga mesta, tako da taj polarni vrtlog je problem z astanovništvo, recimo u deceembru i januaru 2018. godine, u južnim oblastima Amerike i u Čikagu, kada su temperature bile i do minus 25 stepeni celzijusa - rekao je Pejanović.

Smanjenje i meandriranje ovog vrtloga može biti i sedam, osam dana unapred.

- Ako mediji pravilno reaguju stanovništvo se može upozoriti na vreme. Međutim, kada je reč o tome šta će biti u budućnosti da li će doći do jačanja i slabljenja polarnog vrtloga, on će slabiti i možemo očekivati više izlivanje ovog hladnog vazduha ka južnom delu, ali slabijeg intenziteta.

Već smo počeli da osećamo posledice ovih promena, nastavio je:

- Zime postaju toplije kao i leta. Inače, u Evropi se najbrže zagreva i tu je brzina zagrevanja oko dva stepena. Severniji delovi se zagrevaju brže nego južni delovi - rekao je Pejanović.

"Ovo je godina El Ninja, to je proces koji se dešava u ekvatorskom i tropskom pacifiku" , istakao je:

- Topla voda se premešta iz zapadnog dela na obale južne Amerike i ka Peruu i znatno podiže temperaturu zemlje. To je prirodan fenomen. Na Srbiju će negativno da utiče severnoatlantska cirkulacija, sa višim pritiskom iznad Grenlanda i severne Evrope. Biće više padavina u centralnoj i u našem delu Evrope. Možda ćemo ove godine imati i više snega i ne i značajno nižih temperatura - rekao je Pejanović.

04:56

GORAN PEJANOVIĆ O VREMENSKIM PROMENAMA U SVETU:

U Srbiji i na Balkanu porašće broj dana sa padavinama iznosiće i preko 50 litara vode dnevno.

- Ključ i prethodnih superćelijskih nepogoda je u padavinama i povećanju vodene pare od čega jačaju te oluje. Sva šteta koja dolazi od elementarnih nepogoda, potiče od tih jačih vetrova, negde oko 75 odsto ukupne štete dolazi od ovakvih oluja - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

50:25

USIJANJE 14.09.2023.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track