Vlasnik Goran sa ćerkom Jasminom i sinom Ljubomirom uzgaja crni luk, šargarepu, papriku i kornišone

Kada neko na 150 hektara godišnje proizvodi skoro 10.000 tona crnog luka, šargarepe, paprike i kornišona koje prodaje u prodavnicama širom Srbije, ali i okolnim zemljama, nema sumnje da se radi o ozbiljnom povrtaru. Goran Salonski iz sela Gospođinci nadomak Novog Sada, za sebe kaže da je „rođen u poljoprivredi“. Put mu je utabao otac, koji je bio prvi veliki proizvođač povrća u našoj zemlji, a Goran nastavlja da taba ovu stazu za svoju ćerku Jasminu i sina Ljubomira koji su mu najveća pomoć u vođenju impresivnog Poljoprivrednog gazdinstva Salonski.

Goranov otac je ovaj porodični posao započeo sada već davne 1980. godine, posadivši čak tri hektara paprike.

„On je započeo saradnju sa marketima u vremenu kada je takvo organizovano povrtarstvo zaista bilo pionirsko u našoj zemlji. Dodatni uzlet smo dobili kada je kompanija Delez Srbija došla na tržište i proširila maloprodajnu mrežu. U njihove prodavnice plasiramo crni luk, šargarepu, paprike i kornišone, a u poslednjih nekoliko godina smo značajno povećali kapacitete. Tako smo sa 50 hektara pod povrćem došli do 150 hektara“, kaže Goran Salonski.

Saradnja sa velikim lancima, između ostalog, poljoprivrednicima omogućava ne samo da podižu kvalitet svojih proizvoda, već da mnogo bolje planiraju zasade kako bi na tržište plasirali baš one kulture koje kupci traže. Tako je i Goran prilagodio svoju proizvodnju potrebama tržišta.

„Naše zemljište je takvo da je neisplativo da se krompir pere, a kupci sve više zahtevaju baš taj proizvod. Zato smo mi na kraju odustali od toga i preusmerili se na neke druge kulture. Da bismo povrće plasirali u Maxi potrebno je da se sertifikuje proizvodnja i ispune visoki standardi kvaliteta, što nama nikada nije predstavljalo problem, naprotiv. S obzirom na to da izvozimo između 60 i 70 odsto svega što proizvedemo izuzetno nam znači što imamo sertifikate koji upravo i dokazuju visok kvalitet proizvoda“, objašnjava Salonski.

Poljoprivredno gazdinstvo Salonski koristi najsavremeniju mehanizaciju, dok im je za branje paprike i kornišona potrebna sezonska radna snaga. Kako naš sagovornik objašnjava, krastavčići nisu problem, jer se beru tokom leta kada ima dovoljno radne snage. Sa druge strane paprika stiže na jesen, pa je tada mnogo teže naći nadničare. Ipak, jedno je sigurno, Goran tokom cele godine može da se osloni na svoju porodicu, sina i ćerku čija mu posvećenost i podrška najviše znače.

VIŠE OD 200 DOMAĆIH DOBAVLJAČA

Delez Srbija sarađuje sa više od 200 domaćih dobavljača voća i povrća. Prošle godine Maxi je otkupio više od 50 hiljada tona voća i povrća od lokalnih proizvođača širom Srbije, a u planu je da ovaj broj, kao i raznovrsnost kultura, poveća u narednoj godini.

Promo tekst