AKO NISTE ZNALI OVO, PRAVAC -SMEDEREVO! Malo poznate legende: Posvetio je ovaj grad baš njemu, ali su ga voleli i Tito i Vajfert
Foto: Shutterstock

"kojekude po srbiji"

AKO NISTE ZNALI OVO, PRAVAC -SMEDEREVO! Malo poznate legende: Posvetio je ovaj grad baš njemu, ali su ga voleli i Tito i Vajfert

Društvo -

"Smederevo: Grad bogate istorije, legende i vinogradarske tradicije."

U emisiji "Kojekude po Srbiji" koja se prikazuje svake nedelje u 16 sati i 30 minuta, poznati avanturista Vukašin Grozdanić u današnjem putešestviju vodio je gledaoce Kurir TV u Smederevo.

Smederevo
foto: Kurir tv

Smederevo, jedan od dragulja Srbije, smešten uz obalu Dunava, ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže unazad vekovima. Ovaj grad je svedok mnogih istorijskih događaja i legenda koje su obeležile njegovu prošlost.

Smederevo kroz vekove

Smederevo je imalo čast da bude dom vladara dinastije Obrenović, uključujući i poslednjeg monarha Aleksandra i njegovu suprugu Dragu. Njihovi dolasci na brodu duž reke Dunav ostavili su neizbrisiv trag u istorijskom nasleđu grada.

Raskošni dočeci na Dunavu

Uvek organizovani raskošni dočeci na pristaništu bili su događaji koji su okupljali narod uz zvuke muzike koji bi ispunili vazduh. Sećanja na te trenutke žive u rečima onih koji su bili svedoci ovih spektakularnih dočeka. "Nikada, nikada neću zaboraviti te oči i laki korak crnokose," kaže jedan meštanin.

Vinogradarska tradicija Smedereva

Stariji meštani se sećaju vremena kada su postavljane trijumfalne kapije širom grada, ukrašene najkvalitetnijim sortama grožđa, čime su isticali proizvod koji je proslavio ime Smedereva. Iako se možda čini paradoksalnim da vinogradarski kraj bude poznat po železari, postoji intrigantna priča koja seže unazad u vreme Josipa Broza Tita.

Smederevo
foto: Kurir tv

Tito i "gvožđe" umesto grožđa

Jedan meštanin se seća vremena kada mu je otac radio u železari, i otvaranje železare u Smederevu mu je bilo zagonetno, budući da u okolini nije bilo rudnika. Legenda koja se prenosila s kolena na koleno govori o Titu, koji je putovao Dunavom i naišao na prelep krajolik kod Smedereva, bogat plodnim zemljištem. Domaćini su mu pomenuli grožđe, ali došlo je do nesporazuma s vodičem, koji nije dobro izgovorio reč "grožđe". Tito je, prema legendi, čuo "gvožđe" i izjavio: "Onda gradite železaru!" Tako je stara železara sagrađena uz obalu Dunava, menjajući usmerenje grada i pretvarajući ga u centar rudarstva, a vinograde smanjujući.

Smederevo danas

Unatoč ovoj anegdoti, Smederevo je već pre Tita bilo domaćinu železari. Još u vreme Đorđa Vajferta, postojalo je Srpsko akcionarsko rudarsko topljaničarsko industrijsko društvo, osnovano 1913. godine, koje je započelo s radom 1924. godine. Danas Smederevo sa ponosom ističe svoje vinarije koje su modernizovale industriju, prelazeći iz kućnih podruma u opremljene vinarije.

Muzej grožđa i vina

Ovaj grad takođe obuhvata ozbiljne vinarije na svom području, što je ključno za grad koji se ponosno naziva "gradom grožđa". Nedavno je muzej održao izložbu o grožđu i vinu, koja je privukla brojne posetioce i dobro predstavila bogatu istoriju i tradiciju vinogradarskog kraja.

Smederevo - Mesto legendi

Smederevo je mesto gde se isprepliću različite priče i legende. Stara železara, izgrađena 1921. godine, smeštena je na mestu nekadašnjeg vinograda. Ime grada može se povezati s različitim teorijama, uključujući onu koja sugeriše da je Đurađ Branković možda posvetio grad svetom Andreji, pa se ponegde spominje "Senta Andrej". Ovo je samo jedna od teorija koja govori o bogatoj istoriji Smedereva.

14:36

KOJEKUDE PO SRBIJI: Smederevo

Smederevo ostaje ne samo gradom grožđa i železare već i mestom gde se tradicija i priče preplavljuju kao reka Dunav koja teče kroz njegove obale.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:23

Kurir tv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track