ZNAČAJAN JUBILEJ: Obeleženo 170 godina Biološkog fakulteta (VIDEO)
Foto: privatna arhiva

ZNAČAJAN JUBILEJ: Obeleženo 170 godina Biološkog fakulteta (VIDEO)

Društvo -

Proslava Dana Biološkog fakulteta i 170 godina ove ustanove, održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nastavljena u Botaničkoj bašti. Na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu govorio je prof. dr Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta: -Posebna mi je čast da vas sve pozdravim, u danu kada naš Fakultet ponosno obeležava svoj veliki i značajan jubilej: "170 godina od početka nastave biologije u Srbiji", 50 godina od uvođenja studijskog programa Molekularne biologije i fiziologije i 25 godina od prvog studijskog programa Ekologije i zaštite životne sredine u Srbiji.

Biološki fakultet
foto: privatna arhiva

-Prilika je da se podsetimo i da u ovoj prilici pomenemo utemeljivače moderne Srbije, naše dve dinastije, po savremenim uzusima nepismene ili neškolovane vladare, iz naroda i seljačkih opanaka ponikle, ali vizionare i ljude koji su jako dobro razumeli značaj obrazovanja i nauke za opstanak naroda i države, a ta bitka vidimo i nadalje traje ništa manjim intenzitetom - Kneza Miloša Obrenovića, Miloša Velikog, čijim ukazom je 1838. formiran Licej, i mlađeg Karađoredevog sina, kneza Aleksandra, koji je septembra1853. godine potpisao Ustrojenije Knjažesko-Srbskog Liceja kojim je osnovano prirodnotehničko odeljenje, čiji je Biološki fakultet jedan od baštinika i što je i povod da se danas okupimo i podsetimo - odakle potičemo, ko smo danas i gde smo krenuli.

Biološki fakultet
foto: privatna arhiva

Veliki Josif Pančić -Da se podsetimo velikog Josifa Pančića koji je krenuo od rodne Like, školovao se na vodećim evropskim univerzitetima toga vremena, ali je odlučio da najplodniji deo svog životnog i radnog veka podari Srbiji. Njegovo delo u oblasti biologije se dostojno poredi sa delom Vuka Karadžića i Đure Daničića, koji su slično učinili na polju jezika, istorije i etnografije u Srbiji. Da pomenemo i druge znamenite i biološkoj nauci posvećene pregaoce poput, akademika Siniše Stankovćca. Ivana Đaje, Živojina Đordevića, Radoslava Anđusa i stotine drugih profesora i naucnika koji su najvrednije što su imali ugradili u temelje Biološkog fakulteta, zbog kojih smo snažni, na čije delo smo ponosni i kojima smo večno zahvalni.

Biološki fakultet
foto: privatna arhiva

-Zahvaljujemo svim našim prethodnicima koji su marljivim radom i vrhunskim naučnim dostignucima stvarali ime i tradiciju Fakulteta, kao i ugled srpske biološke nauke. Zahvaljujući angažovanju naših nastavnika i saradnika, stručnjaka i naučnika, ne postoji ni najmanji segment biologije u Srbiji, od osnovnih preko srednjih škola i gimnazija do drugih univerziteta i naučnih instituta u kome nije učestvovao neko ko je potekao sa našeg fakulteta. Ime i ugled naše institucije prenošeno je širom sveta, angažovanjem naših kadrova u poznatim i uvaženim naucnim institutima i prestižnim Univerzitetima.

Biološki fakultet
foto: privatna arhiva

Nove oblasti -Prateći trendove razvoja u svetu, na Fakultetu su uvedene i nove oblasti poput genomike, forenzičke biologije i bioinformatike. Imajući u vidu da se nastavni i naučni procesi odvijaju postupno, kontinuirano pratimo postignute rezultate. Kriterijumi kojima se pri tome rukovodimo su prevashodno obrazovna postignuća naših studenata, njihova uspešnost na ispitima i vreme potrebno za završetak studija. Analiziramo nastavni i nastavnički rad, kao i stavove i mišljenja svih učesnika u ovim procesima. Osim istraživanja u nastavi, negujemo i tradiciju organizovanja studenata i u vannastavnim aktivnostima. Posebno su sa tog aspekta značajne promocije Fakulteta u gimnazijama i srednjim školama, Festivali nauke, Kongresi studenata "Simplast", kao i brojne druge aktivnosti. Kontinuirano podržavamo studentske projekte kao znacajne cinioce poboljšanja kvaliteta i uspeha studiranja. -Uvažavajuci kvalitet, potencijal i naslede, Biološki fakultet, kao vodeća institucija u oblasti biološkog obrazovanja i istraživanja u Srbiji, ima obavezu da u tim domenima postavi i održi najviše standarde. Naš imperativ ostaje kontinuirano unapređenje nastavnog i naucnog procesa, poštujuci pti tome principe izvrsnosti i akademske etike. Ostajemo dosledni u realizaciji i promovisanju postignuca naših nastavnika, saradnika, istražicvaca i studenata. Nadamo se da ćemo i u godinama koje slede, ojačati poziciju naše institucije u društvu i osigurati nastanak novih visokokvalitetnih generacija biologa - poručio je Stanisavljević. Ugledne zvanice Jubilej je čestitala i prisutnima se obratila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i prorektor Univerziteta u Beogradu Dejan Filipovic, državni sekretari ministarstava prosvete, odnosno nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Proslava Dana Biološkog fakulteta nastavljena je u Botaničkoj bašti, a bila je prisutna i ministarka nauke Jelena Begović i brojni gosti. Uručene su i povelje zaslužnim institucijama i pojedincima.

Naučnoistraživačka delatnost BIO4 kampus je projekat od nacionalnog značaja -Pored nastave, naučnoistraživacka delatnost predstavlja važan prioritet za nas. Fakultet je na vreme prepoznao interdisciplinarnu prirodu i potrebu za saradnjom i partnerstvom sa elevantnim domaćim i stranim istraživackim institucijama. Da bi se osigurali optimalni uslovi za efikasno učešće u svim pozivima za projekte, nastavljamo sa jačanjem kapaciteta naučno-istraživačke infrastrukture, ulaganjem u laboratorijske resurse i istraživacku opremu, kao i u unapređivanje veština istraživača i formiranje stručnih timova uz angažovanje mladih istraživača i nastavnika. Posebno zahvaljujemo resornim ministarstvima na materijalnoj podršci, kao i na prepoznavanju značaja naše institucije u brojnim delatnostima od šireg društvenog značaja -rekao je dekan Biološkog fakulteta:

-Želimo da iskažemo zahvalnost za pokrenutu realizaciju BIO4 kampusa, projekta od nacionalnog znacaja za Srbiju. Podržavamo sve napore resornih ministarstava kojima se obezbeduje održivi razvoj i mesto naše zemlje medu evropskim liderima u oblasti savremenih tehnologija, zaštite biodiverziteta, ekologije i zaštite životne sredine.

Akreditacije Studijski i master programi - Danas imamo akreditovana tri studijska programa na osnovnim akademskim studijama: Biologija, Molekularna biologija i fiziologija i Ekologija i zaštita životne sredine. Potom, četiri akreditovana master programa: Biologija, Molekularna biologija i fiziologija, Profesor biologije i Ekologija i zaštita životne sredine, dva programa specijalističkih akademskih studija iz oblasti mikrobiologije, genetike i imunobiologije, i ćelijske biologije i histologije kao i tri programa doktorskih studija: Biologija, Molekularna biologija i Ekologija -kaže prof. dr Ljubiša Stanisavljevic, dekan Biološkog fakulteta.

- 7.000 diplomiranih studenata od 1941. do danas - 3 su novoakreditovana programa (opšta i molekularna biologija, ekologija i zaštita životne sredine) - 1.900 aktivnih studenata na svim nivoima studija - 300 zaposlenih ima fakultet od čega 230 nastavnika, saradnika i istraživača

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track