"SLUŽE LI TAMO DECI PEČENJE ISPOD SAČA, ILI KAVIJAR": Roditelji besni zbog bezobrazno skupih izleta koje nude u vrtićima
Foto: Profimedia

dranje

"SLUŽE LI TAMO DECI PEČENJE ISPOD SAČA, ILI KAVIJAR": Roditelji besni zbog bezobrazno skupih izleta koje nude u vrtićima

Društvo -

Cene izleta za decu u vrtićima u Srbiji postale su predmet još jedne u nizu rasprava među roditeljima, jer su, kako tvrde postale izuzetno visoke. Odavno su sve cene otišle u nebo, a to posebno oseća kućni budžet roditelja koji imaju decu, pa se tako sa razlogom i pitaju da li je 5.000 dinara opravdana cena za jednodnevni izlet u Srbiji.

Istina, izleti su neophodni kako bi deca razvijala svoje socijalne veštine, i družili se sa vršnjacima. Baš zbog toga roditelji će i poslednji dinar dati za ovakve aktivnosti, ali uvek ima jedno veliko ali, i pitanje „Može li to malo jeftinije?“.

Ne može jeftinije, samo skuplje

Vrtići su se upleli u vrzino kolo porasta cena, a roditeljima se ta situacija i te kako ne dopada, jer osim para za hranu, odeću, pribor, rekreativne na tapetu imaju i dnevne izlete.

Ovi izleti neretko koštaju i duplo skuplje od onoga koliko bi roditeljima odgovaralo da na istu lokaciju odu u sopstvenoj režiji i provedu se sa detetom. Ipak, malo odmora od mališana, i vreme koje roditelji mogu da provedu u miru sami, dok znaju da im je dete na sigurnom sa vaspitačima i drugarima, ima svoju cenu.

Ključno je postići ravnotežu između pružanja kvalitetnih izleta za decu i pristupačnih cena za roditelje, ali i odnos sa aktuelnim cenama svega, počev od goriva, saobraćajnih taksi, hrane, koje su neminovno prethodnih meseci rasle.

Obedska Bara

„Kao da će jesti kavijar ili pečenje“

Mama Jana K. iz Beograda ispričala je situaciju kako joj je na „Viber“ od vaspitačice stigla poruka o tome da je vrtić u koje njeno dete ide dobilo ponudu za izlet za koju je vrtićka komisija konstatovala da je prihvatljiva.

„Odmah su mi brojke privukle pažnju, i tu sam stala. Za jednodnevni izlet, što je manje od 12 sati u Obedsku baru, Dino park u Svilajncu ili Oplenac potrebno je izdvojiti 5.000 dinara“, govori ova majka, piše Blic.

Kako kaže, iako rade ona i suprug, to nije nimalo malo novca jer imaju troje dece.

„Sad zamislite da ja za svako dete moram da izdvojim po 5.000 dinara, a na to bi još trebalo dodati i grickalice koje će poneti od kuće, a gde je džeparac jer dete će hteti nešto sigurno da kupi tamo. Tako dolazim do brojke da bi meni ako bih slala sve troje moje dece trebalo oko 7.000 dinara po detetu, odnosno u cugu skoro 200 evra“, kaže ova majka.

Ponekad se pitam šta moje dete dobija za te pare. Da li će oni tamo da idu u neki skupi restoran na pečenje ispod sača ili će im služiti kavijar na Oplencu“, zaključuje ona i dodaje da će verovatno poslati svoje dete na ovaj izlet, jer su njoj i suprugu deca na prvom mestu, a ne žele da se dete odvaja od ostalih.

Dino Park
foto: Beoinfo

Šta cena ovakvog aranžmana obuhvata

autobuski prevoz koji ima dozvolu za prevoz dece troškove ulaznica za posete iz programa troškove ručka u restoranu troškove posebnih pogodnosti

troškove organizacije nadoknadu za vaspitača za vaspitnu grupu od najmanje 8 dece troškove za animatora

To što deca dobijaju na izletima s razlogom košta toliko, treba platiti najam autobusa, dnevnice vaspitačima, animatore, ulaznice za znamenitosti koje posećuju, nismo mi izmislili te cene“, rekli su u jednom beogradskom vrtiću.

Dodaju još i da nikako ne bi trebalo zaboraviti na to da se koliko košta autobus i gorivo, svi troškovi ručka, ulaznice za muzeje i interaktivne izložbe prilagođene uzrastu dece. Imajući u vidu da je sve poskupelo i cene izleta moraju da porastu. Tu su takođe i pogodnosti, odnosno popusti koje roditelji mogu da ostvare.

„Cena nije mala, ali to je minimum u današnje vreme, ali ipak postoje i neke posebne pogodnosti. Na primer, deca sa potrebom za podrškom ostvaruju gratis, popust za drugo dete iz iste porodice ako putuju oba deteta, prvo dete plaća punu cenu aranžmana, drugo dete plaća 4.000 dinara. Tu je i popust za treće dete iz iste porodice, ali samo ako putuje sve troje dece. Tada prvo i drugo dete plaćaju punu cenu aranžmana, a treće dete ostvaruje gratis“, kaže u vrtiću.

Dodaje da se plaćanje vrši u dve jednake mesečne rate, što može biti olakšica za porodični budžet, ali je to i sa tim popustima mnogo.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track