"AKO DONESU PROPIS DA TROTINETI IDU NA ULICU, POBIĆE IH" Saobraćajni inženjer u ŠOKU: Zašto ne vozim saobraćajnicom? Ubiće me!
Foto: Shutterstock, Kurir tv

kurir tv

"AKO DONESU PROPIS DA TROTINETI IDU NA ULICU, POBIĆE IH" Saobraćajni inženjer u ŠOKU: Zašto ne vozim saobraćajnicom? Ubiće me!

Društvo -

Vladimir Simidžija, saobraćajni inženjer i veštak Aleksandar Mijajlović, Udruženje "Električni Trotineti Srbija".

Vladimir Simidžija
foto: Kurir tv

Izmena Zakona o saobraćaju koja se odnosi na električne trotinete stupila je na snagu 15. septembra, a njome je predviđena i zabrana vožnje električnih trotineta po pešačkim površinama. Glavna izmena se odnosi na obaveznu vožnju biciklističkom stazom, a kazne za nepoštovanje novih pravila mogu biti i do 120.000 dinara ili 15 dana zatvora. Sa jedne strane ove kazne možda deluju drakonski, ali pešaci često negoduju zbog nebezbednosti kretanja trotoarom upravo zbog vozača trotineta.

02:46

Saobraćajni inženjer u ŠOKU: Zašto ne vozim saobraćajnicom? Ubiće me!

Zbog ovog problema vozači električnih trotineta održali su juče čak i protest na Trgu republike i traže između ostalog prvenstvo u saobraćaju pešaka i trotineta u odnosu na automobile ali i zgradnju posebnih staza.

O ovome danas razgovarali su voditelji Kurir TV sa saobraćajnim inženjerom Vladimirom Simidžijom i Aleksandrom Mijajlovićem iz Udruženja "Električni Trotineti Srbija".

Simidžija razgovor započinje direktno o tome zašto ne vozi biciklu po ulici:

- Mora se doneti strog propis. Jedno od stavova je da trotineti treba da idu na ulicu! Pobiće ih ako odu na ulicu, ja vozim biciklu trotoaru, ali vodim računa o pešacima. A zašto ne vozim saobraćajnicom? Ubiće me neki automobilista. Na ulicama su uglavnom biciklisti oni koji razvoze brzu hranu, ali očekujem da će vrlo brzo neko od njih da strada, činjenica je da je to opasnost - rekao je Simidžija.

Podelio je da je jedno vreme trebalo da se obeleži gde idu bicikle na putu, ali nisu to uradili komentariše Simidžija sledeće:

- To je bilo glupost. Promene ne mogu doći preko noći, a kod nas se priča da smo nešto uradili, a ništa nismo. Uglavnom su čak i putevi u lošem stanju. Iz iskustva onog ko je stalno na putu, kao da ništa ne radimo! Osim što nadležni govore kako je manje poginulih na putu. Naravno da je manje poginulih kada je broj vozila sve veći, saobraćaj gušći, pa je vožnja sporija - istakao je Simidžija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:25

Kolekcija iz Muzeja lepih sećanja posvećena Titu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track