ŠTA VAS ČEKA NAKON URUČENOG VOJNOG POZIVA: Evo kako izgleda obuka ovih rodova vojnih rezervista - ko se ne odazove, ZATVOR!
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

šta ćete raditi tamo - do detalja

ŠTA VAS ČEKA NAKON URUČENOG VOJNOG POZIVA: Evo kako izgleda obuka ovih rodova vojnih rezervista - ko se ne odazove, ZATVOR!

Društvo -

U jedinicama Kopnene vojske i Komande za obuku u toku je višednevno osposobljavanje vojnika i starešina iz rezervnog sastava Vojske Srbije.

Aktivnost se realizuje na osnovu godišnjeg plana pozivanja i obuke rezervnog sastava i ima za cilj obnovu znanja stečenih tokom vojnog roka, upoznavanje sa savremenim načelima upotrebe jedinica i osposobljavanje za rad na sredstvima u naoružanju Vojske Srbije.

vojna obuka, obuka rezervista
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Na obuci se trenutno nalaze rezervisti roda artiljerije, izviđači, vojni policajci i rezervni kadar logističkih službi. U skladu sa svojim vojnoevidencionim specijalnostima, oni se u kabinetima i na poligonima osposobljavaju za izvršavanje zadataka roda, odnosno službe.

vojna obuka, obuka rezervista
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Osim toga, svi prolaze i opšte sadržaje iz strojeve i fizičke obuke i realizuju programska gađanja iz ličnog naoružanja, objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ko je sve sad na vojnoj vežbi

Pojedini vojni obveznici provešće u oktobru na vojnoj vežbi skoro mesec i po dana! Iz Vranja i Leskovca su u jedinice Vojske Srbije stigli već 25. septembra i ostaće do 22. oktobra!

Pozivi već stižu, a neki su koliko 2. oktobra obukli uniformu a u njima će ostajati čak i do 20. oktobra. Na tom spisku su stanovnici Prokuplja, Šapca, Valjeva, Pančeva, Sombora, Subotice, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Kruševca, Vranja, Leskovca, Zaječara, Pirota, Bora, Požarevca, Smedereva, Niša, Sremske Mitrovice.

Od 9. oktobra u uniformama će biti vojni obveznici sa teritorija beogradskih opština Voždovac, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara, kao i Smedereva i to do 13. oktobra, a istog dana, tog 9. oktobra, se na vežbu javljaju stanovnici Novog Sada, Zrenjanina, Zaječara, Bora, Kragujevca, Kraljeva i Novog Pazara i ostaju do 20. oktobra.

Ko se ne odazove, zatvor!

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

vojna obuka, obuka rezervista
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Obuka rezervnog sastava realizuje se u ciklusima tokom cele godine, u skladu sa iskazanim potrebama jedinica Vojske Srbije i odobrenim sredstvima.

1 / 7 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Njenom realizacijom unapređuje se osposobljenost vojnika i starešina u rezervi, a time i ukupne sposobnosti Vojske Srbije za izvršavanje svojih misija i zadataka.

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

Vučević - Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju KiM, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track