OSLOBODIO JE KOSOVO, BORIO SE U ČAK 6 RATOVA: Ovo je đeneral koji je upisao granice Srbije na mapi sveta, A SAD JE DOBIO OVO!
Foto: Nenad Kostić

svečano

OSLOBODIO JE KOSOVO, BORIO SE U ČAK 6 RATOVA: Ovo je đeneral koji je upisao granice Srbije na mapi sveta, A SAD JE DOBIO OVO!

Društvo -

Srbija se konačno, nakon više od veka pošto je sa svojom Trećom armijom ušao u Prištinu i oslobodio Kosovo posle vekovnog ropstva, odužila generalu Božidaru Boži Jankoviću, koji je prošao šest srpskih ratova, i podigla mu spomenik u Beogradu.

Tog 22. oktobra 1912. Treća armija pod komadom generala Božidara Jankovića (1849-1920) oslobodila je Prištinu, a 23. oktobra 2023, čak 111 godina kasnije, slavnom vojskovođi otkriven je spomenik u Karađorđevom parku u Beogradu, rad vajara Zorana Ivanovića.

Otkrivanje spomenika, Otkrivanje spomenika kod Karađorđevog parka, đeneral Božidar Boža Janković, Božidar Boža Janković
foto: Nenad Kostić

- Okupili smo se da skinemo veo zaborava, najvećeg srpskog neprijatelja, sa imena jednog od najslavnijih sinova srpskoga naroda. I kada se neko začudi i pita ko je taj Božidar Boža Janković i možda ne zna za njegovo ime, lik i delo, nemojte da se čudite što nam se nepuni vek nakon velikog dela tog velikog čoveka dogodilo ono što nam se dogodilo na Kosovu i Metohiji. Otkrivanjem ovog spomenika spasavamo jednog srpskog sina od zaborava. Ali je on samo prvi među mnogima s kojima ćemo to učiniti - kazao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je i na čelu Vladinog odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, na svečanom otkrivanju spomenika i dodao da je ovo učinjeno uz podršku predsednika Vučića, kao i potpredsednika Vlade Miloša Vučevića, Maje Gojković i ministra Gorana Vesića.

Selaković je naveo da odbor i ministarstvo "imaju podršku ne samo da obeležavaju sve slavne i tužne datume iz naše prošlosti, ne samo da obnavljaju sve ono što su generacije naših predaka podizale već i da podižu nove spomenike i da od zaborava spasavaju sve koji su svoj život i delovanje uzidali u Srbiju, u kojoj danas, bogu hvala, živimo slobodno".

1 / 18 Foto: Nenad Kostić

- U Srbiji, u kojoj zahvaljujući ozbiljnoj politici predsednika Vučića možemo da kažemo da odlučujemo o putu kojim ćemo ići. Na tom putu najbolji su primeri naši slavni preci. Jedan od takvih je general srpski, dobrovoljac, četovođa tamo gde je narod bio najugnjeteniji Božidar Boža Janković. Samo dan nakon što je na čelu Treće armije ovaj čovek, kome danas podižemo spomenik, ušao u Prištinu. Danas takvom čoveku otkrivamo spomenik. Danas ovde, a s božjom pomoći negde u budućnosti i na drugim mestima. Neka živi večno sećanje na đenerala Božidara Božu Jankovića i njegove div-junake svih onih pukova koje je on vodio, a čije zastave danas stoje ovde pored njegovog spomenika - kazao je Selaković, koji se, otkrivajući spomenik, prekrstio i poljubio đenerala.

Milunka Savić
foto: Facebook

USKORO U BEOGRADU I SPOMENIK MILUNKI SAVIĆ

Uskoro bi, kako je naveo Selaković, u Beogradu trebalo da bude podignut i spomenik velikoj heroini srpskog naroda Milunki Savić.

- Ženi koja nije ime i prezime, već predstavlja sistem vrednosti kojem težimo i pripadamo. Ne samo borcu već i ženi koja je rodila jednu, a usvojila tri ćerke i odškolovala 32 devojčice - rekao je Selaković i dodao da ona ima spomenik u Jošaničkoj Banji i u Inđiji, a da će sledeći veliki podići u Beogradu.

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, istakao je da se podizanjem spomenika klanjamo senima jednog od najsposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira u vremenu oslobodilačkih ratova. Đeneral Janković, podsetio je Vučević, učestvovao je u čak šest ratova od 1876. do 1918. (dva srpsko-turska rata, srpsko-bugarskom ratu, oba balkanska i Prvom svetskom), nizao je značajne komandne dužnosti, bio ministar odbrane, pa i načelnik štaba crnogorske vojne komande.

Otkrivanje spomenika, Otkrivanje spomenika kod Karađorđevog parka, đeneral Božidar Boža Janković, Božidar Boža Janković, Miloš Vučević
foto: Nenad Kostić

- Poneti veličinom slavnih vojvoda - Putnika, Mišića, Stepanovića i Bojovića, previše često se ogrešimo o druge junake i rodoljube, bez kojih ni naše vojvode ne bi mogle da izvrše svoja slavna dela. Otkrivamo spomenik čoveku koji je bio oličenje svih vojničkih vrednosti. Podižemo ovaj spomenik da se današnje generacije uče kakvi treba da budemo u pogledu revnosti prema otadžbini - kazao je Vučević i dodao da je ovo potvrda da se u nas kultura sećanja vraća i razvija:

- Da se zna i pamti da je đeneral Janković upisao granice Srbije na mapi sveta, da je je njegova slavna Treća armija 1912, leteći u zanosu ka našoj kolevci Kosovu i Metohiji, upisala granični kamen naše otadžbine, od boga dat. I od predaka ostavljen. Tamo je granica naše južne pokrajine - kod naselja Đeneral Janković, priznata po svim normama međunarodnog javnog prava i priznata po pravu morala. Ovaj spomenik treba da služi da se toga ne stidimo i da to pamtimo.

ZAHVALNOST I POŠTOVANJE

Selaković je istakao i da pokazuju zahvalnost i poštovanje prema borcima koji su u ratnim sukobima od 1990. do 1999. branili Srbiju kada su od nje dobili poziv:

- Upravo u našem sektoru za boračko-invalidsku zaštitu, uz ozbiljnu saradnju s Ministarstvom odbrane, trudimo se da svi našim ratnim vojnim invalidima, porodicama palih boraca, ali i borcima pokažemo tu zahvalnost i poštovanje, kako uručivanjem boračkih spomenica, tako i osnaživanjem boračke legitimacije kao kartice pogodnosti kojom omogućavamo čitavom nizu društveno odgovornih kompanija da našim borcima daju različite vrste povlastica. Pozivam još jednom sve naše borce koji nisu iskoristili pravo da se registruju u skladu s novim zakonom, a uz pomoć vojnih odseka i Ministarstva odbrane.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenulo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, čiji je predsednik Nikola Filipović istakao da zahvaljujući rodoljubima ispravljamo istorijsku nepravdu, kao i da je general Janković, uz vojvodu Vuka i Voju Tankosića, jedan je od najvećih junaka i dobrovoljaca koje je iznedrio srpski narod.

Spomenik je osveštao vikarni remezijanski episkop Stefan, potom su zvaničnici redom, uz zvuke "Marša na Drinu" položili vence, a ovaj deo Karađorđevog parka bio je krcat.

Kurir.rs/J. S. S.

Bonus video:

08:58

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track