"HRIŠĆANSTVO JE BILO SOCIJALNI FENOMEN FEMINIZMA" Teolog obrazložio tradiciju preuzimanja slave: Kakav je status žena u tome?
Foto: Zorana Jevtić

kurir tv

"HRIŠĆANSTVO JE BILO SOCIJALNI FENOMEN FEMINIZMA" Teolog obrazložio tradiciju preuzimanja slave: Kakav je status žena u tome?

Društvo -

Krenula je sezona slava, vreme darivanja, druženja i okretanja porodici i dragim ljudima. Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači.

Vekovima se krsna slava prenosila sa oca na sina, a taj običaj i danas je prisutan kod nas.

Slava
foto: Profimedia

Sveti arhijerejski sabor je još 1985. godine, doneo odluku, da "kad se sin odvoji u posebno domaćinstvo, pogotovo kad se oženi, dužan je da proslavlja krsno ime, bez obzira na to što ga otac slavi u starom domu“.

A ovu temu približio je i gost "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji, Nebojša Lazić, teolog.

Prvo je pričao o stavovima crkve, kao i to da li i žena može da preuzme slavu i kako to ide:

01:24

HRIŠĆANSTVO JE BILO SOCIJALNI FENOMEN FEMINIZMA Teolog obrazložio tradiciju preuzimanja slave: Kakav je status žena u tome?

- Crkva svoja učenja i znanja temelji na Svetom pismu, u jevanđeju, poslanici Galatima, apostol kaže da više nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškog roda ni ženskog, jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu. Ako se vodimo tom analogijom, onda je jasno da žensko može da preuzme slavu. Mogu reći da je Hrićšanstvo bilo socijalni fenomen feminizma, gde se ženi daje poseban značaj. Bogorodica takođe ima poseban značaj, ona je šira od nebesa, ona koja je spojila nebo i zemlju. Tom analogijom je jasno da žena slavi i preuzme slavu ukoliko nema muških potomaka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Bonus video:

00:08

SLAVA MOJE KUĆE: Pogledajte kako Kija Kockar obeležava veliki HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track