POJAVIO SE LEK ZA LEČENJE TEŠKE RETKE GENETSKE BOLESTI: Nada za obolele od Fridrajhove ataksije i njihove porodice!
Foto: Shutterstock

Bolest se obično javlja u detinjstvu

POJAVIO SE LEK ZA LEČENJE TEŠKE RETKE GENETSKE BOLESTI: Nada za obolele od Fridrajhove ataksije i njihove porodice!

Društvo -

Fridrajhova ataksija je retka genetska bolest koja se manifestuje drastičnim slabljenjem mišića, poremećajem ravnoteže i koordinacije, kao i oštećenjem srca i skeletnim deformitetima!

Udruženje za pomoć i podršku obolelim od retke, teške i neizlečive neurodegenerativne bolesti Fridrajhove ataksije poziva nadležne da omoguće pristup novom leku Skyclarys, koji je nedavno odobren za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Skyclarys je prvi lek koji je pokazao da može usporiti napredovanje Fridrajhove ataksije, a trenutno nije dostupan u Srbiji. Jedan broj obolelih se suočava i sa dijabetesom kao posledicom glavne bolesti, a sa razvojem bolesti, mogući su i problemi sa čulom vida i sluha, govorom, gutanjem. Bolest se obično javlja u detinjstvu ili u adolescenciji i zdravstveno stanje obolelih se kontinuirano pogoršava tokom života. Pacijenti sa Fridrajhovom ataksijom su najčešće u invalidskim kolicima do svoje 15. godine života, a prosečna životna dob im je između 30 i 40 godina - navodi se u saopštenju Udruženja za pomoć i podršku obolelim od Fridrajhove ataksije.

Iz udruženja objašnjavaju da je Skyclarys lek koji deluje na genetski uzrok Fridrajhove ataksije.

- U kliničkim ispitivanjima, Skyclarys je pokazao da može usporiti napredovanje bolesti za oko 55%, odnosno, značajno produžiti život pacijentima. Lek je dobro podnošljiv i ima relativno malo neželjenih efekata. Pacijenti i njihovi roditelji okupljeni oko Udruženja pozivaju nadležne da omoguće pristup leku Skyclarys pacijentima sa Fridrajhovom ataksijom u Srbiji. Ovaj lek predstavlja nadu za pacijente i njihove porodice, i omogućio bi im da žive duže i kvalitetnije živote - napominje se u saopštenju.

Udruženje za pomoć i podršku obolelim od Fridrajhove ataksije je osnovano 2010. godine sa ciljem da poboljša kvalitet života pacijenata sa Friedreichovom ataksijom i njihovih porodica, a okuplja 15 pacijenata sa ovom retkom neurodegenerativnom bolešću.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track