MOĆ HEROJSTVA I SNAGA DOBROTE: Kolo srpskih sestara Kruševac obeležilo vredan jubilej! (FOTO)
Foto: Ž. M.

svečana akademija u Narodnom muzeju

MOĆ HEROJSTVA I SNAGA DOBROTE: Kolo srpskih sestara Kruševac obeležilo vredan jubilej! (FOTO)

Društvo -

Kolo srpskih sestara Kruševac je, u Narodnom muzeju, organizovalo svečanu akademiju pod sloganom „Snaga dobrote” u čast 120 godina postojanja i uspešnog rada.

- Kolo srpskih sestara je najstarije aktivno, žensko, dobrotvorno i kulturno društvo u našem gradu, nevladino i neprofitno udruženje koje je do danas pokazalo kako se istrajava na putu do cilja. Verne misiji, širenju dobrote i milosrđa naučile smo kako se prevazilaze prepreke, što ne bismo uspele bez nesebične pomoći porodica, prijatelja i dobrotvora koji sa nama čine lanac dobrote već 120 godina, istakla je predsednica udruženja Snežana Stajković u svom uvodnom izlaganju.

1 / 5 Foto: Ž. M.

Vladika kruševački Gospodin dr David Perović je blagoslovio skup:

- Ovo udruženje sem snage i dobrote ljudima pruža ljubav, veru i nadu. Tokom svih ovih godina postojanja sestre su se trudile da narodu ništa ne nedostaje, iako su ih bezuspešno prekidali tokom rata i trudili se da umesto dobrote šire nešto suprotno, one su nastavile da čine besmrtna, izjavilo je Njegovo Preosveštenstvo.

Kolo srpskih sestara Kruševac je obeležavanje svog velikog jubileja započelo likovnom kolonijom u Domu za decu i omladinu “Jefimija”, druženjem sa pesnicima i izložbom 200 fotografija i dela arhivske građe u Narodnom muzeju. U ovoj zgradi je u vreme Prvog svetskog rata bila bolnica, a sestre su završavale kurseve i negovale ranjenike i bolesnike. Prihod od prodaje umetničkih slika namenjen je socijalno naugroženijim porodicama i pojedincima.

Crkveni hor “Sveti Knez Lazar”, pod upravom Ružice Veškovac, premijerno je izveo pesmu “Snaga dobrote” Olivere Dunjić, a stihove je kazivala glumica Kruševačkog pozorišta Slađana Nestorović Ristić. Nastupili su i: bariton Oliver Njego, uz klavirsku pratnju Nevene Živković. Sopran i flauta Andrijana Gvozdenović, uz klavisrku pratnju Ivane Todosijević Lazarević, premijerno je izvela svečanu pesmu “Srpsko kolo ljubavi”, koju je darivao Goran Vitić, a komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja