NOVA GLAVNA BEOGRADSKA AUTOBUSKA STANICA PARIRAĆE SVETSKIM! Autobuski saobraćaj od januara 2024. biće prebačen na Novi Beograd
Foto: Beoinfo

MODERNO

NOVA GLAVNA BEOGRADSKA AUTOBUSKA STANICA PARIRAĆE SVETSKIM! Autobuski saobraćaj od januara 2024. biće prebačen na Novi Beograd

Društvo -

Nova glavna Beogradska autobuska stanica (BAS) na Novom Beogradu biće otvorena za saobraćaj u januaru 2024. Prostiraće se na 9,2 hektara, imaće 65 perona i staničnu zgradu, i po svom izgledu i kapacitetu pariraće svetskim stanicama. Nakon celokupno završenih radova, koji uključuju i izgradnju integrisane nove železničke stanice, biće to najpraktičnija i najoperativnija stanica u Evropi posle one u Portugalu, poručili su iz Gradske uprave!

Centralna Beogradska autobuska stanica već pola veka se nalazi na prostoru između nekadašnje Glavne železničke stanice i Starog savskog mosta u starom delu Beograda, u Karađorđevoj ulici, odakle je sada u procesu selidbe na Novi Beograd u Blok 42. Na konkursu 2014. usvojen je projekat kompleksa autobuske i železničke stanice na novoj lokaciji.

Aleksandar Šapić, Glavna autobuska stanica
foto: Beoinfo

Radovi su otvoreni u martu 2018, čime je započeta realizacija prve faze buduće autobuske stanice, odnosno izgradnje peronskog platoa i privremene stanične zgrade, koja je, prema projektu, zamišljena kao veza autobuske i železničke stanice. Predviđeno je da taj objekat od oko 1.200 kvadrata bruto površine bude adaptiran za prodaju karata i najneophodnije administrativne i komercijalne delatnosti.

Druga faza

Prema Nacrtu izmena i dopuna Plana detaljne regulacije, nakon druge faze izgradnje nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice trebalo bi da zauzme površinu od tri i po hektara. Nova autobuska stanica imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno-polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa, kao i još oko 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Aleksandar Šapić, Glavna autobuska stanica
foto: Beoinfo

Sve o novoj glavnoj autobuskoj stanici

  • U januaru 2024. prvi autobusi krenuće s nove lokacije
  • Prostire se na površini od 9,2 hektara
  • Imaće 65 perona i staničnu zgradu
  • Na tri i po hektara u okviru autobuske stanice prostiraće se i deo kompleksa nove železničke stanice na Novom Beogradu
  • Imaće 30 parking-mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini
  • Biće izgrađena javna garaža za 200 parking-mesta i taksi stanice
  • Glavna stanična zgrada prostiraće se na 25.000 kvadrata

Nacrtom je predviđena i izgradnja peronskog prostora i javne garaže s minimalno 200 parking-mesta sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića, kao i velike taksi stanice. Takođe, predviđena je i izgradnja staničnog trga koji će gledati ka Ulici Antifašističke borbe, dok će glavna stanična zgrada od 25.000 kvadratnih metara biti izgrađena između trga i peronskog prostora.

Aleksandar Šapić, Glavna autobuska stanica
foto: Beoinfo

Uređeno

Prateći objekti na novoj stanici

Nova stanica sadržaće i prateće objekte, kao što su pumpa, supermarket i brojne ugostiteljske objekte. Takođe, biće postavljen ulični mobilijar - klupe, korpe za otpatke, osvetljenje, zatim javne česme, kao i pešačka staza.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je nedavno radove na rekonstrukciji Beogradske autobuske stanice i naglasio da očekuje da će u januaru sledeće godine sav autobuski saobraćaj u gradu biti prebačen ovde.

Aleksandar Šapić, Glavna autobuska stanica
foto: Beoinfo

Stanične zgrade za dve godine

- Pre otprilike dva meseca obavestili smo javnost da smo konačno raskopčali Gordijev čvor koji je bio vezan proteklih pet godina i da smo uspeli da uđemo u ponovne radove na autobuskoj stanici, koji su počeli još 2017. Onda su prekinuti i suštinski do letos nisu nastavljeni. To sada sve ide svojim tokom i očekujemo da ćemo u januaru 2024. biti u prilici da sav autobuski saobraćaj prebacimo ovde - rekao je tada Šapić i dodao:

Aleksandar Šapić, Glavna autobuska stanica
foto: Beoinfo

Grad Beograd

Pojačane linije u zoni nove autobuske stanice

Iz Sekretarijata za javni prevoz kažu za Kurir da će, što se tiče pojačanja linija javnog prevoza u zoni nove autobuske stanice, pratiti povećanje zahteva i u skladu s tim adekvatno reagovati.

- Od 6. novembra već je uspostavljena nova autobuska linija koja spaja Železničku stanicu "Beograd (centar)" sa Aerodromom "Nikola Tesla" koja saobraća pored buduće nove autobuske stanice - podsetili su iz Sekretarijata.

1 / 4 Foto: Beobuild

- Sada smo svedoci jedne buduće autobuske stanice, za koju kažu da će, kada bude bila gotova i u punom kapacitetu, pored lisabonske, biti najbolja, najpraktičnija i najfunkcionalnija autobuska stanica u Evropi. Tu ne mislim samo na saobraćajni, jer će on biti već od 2024, već na jedan infrastrukturni kapacitet sa staničnom zgradom i svim onim za šta će radovi da traju još godinu-dve, kada se bude završila i stanična železnička zgrada koja je sastavni deo kompleksa.

Kurir.rs/ A. Kocić

Bonus video:

00:35

Grad Beograd je poslednjih godina punu pažnju posvetio socijalnoj zaštiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track