POČELO SAKUPLJANJE POMOĆI ZA OBNOVU POSLEDNJE TESLINE LABORATORIJE: Konzul u Njujorku pozvao srpsku dijasporu da pomogne (VIDEO)
Foto: Twitter/TeslaNY

apel teslinom narodu

POČELO SAKUPLJANJE POMOĆI ZA OBNOVU POSLEDNJE TESLINE LABORATORIJE: Konzul u Njujorku pozvao srpsku dijasporu da pomogne (VIDEO)

Društvo -

Počelo je prikupljanje pomoći za obnovu poslednje Tesline laboratorije na Long Ajlendu koja je zahvaćena požarom 21. novembra ove godine, procenjena materijalna šteta je tri miliona dolara. Tim povodom apel je uputio generalni konzul Srbije u Njujorku Vladimir Božović, a to su preneli mnogi strani mediji.

Vladimir Božović
foto: Kurir

Snimkom koji je načinio iz kuće Nikole Tesle na Long Ajlendu, Vladimir Božović je pozvao srpsku dijasporu da se uključi u inicijativu Teslinog naučnog centra „Vordenklif” (TSCW) i donacijama pomogne obnovu jedine preostale laboratorije našeg najvećeg naučnika, nedavno ruinirane u požaru.

- Poštovani dragi Teslin narode, želim sve da vas pozdravim ispred Tesline kuće u Šorhamu, gde je on proveo nekoliko godina rada na eksperimentima i boraveći u ovom zdanju ostavio neizbrisiv trag. Ja sam zahvaljujući prijateljima i sadašnjim vlasnicima kuće Danijelu i Barbari boravio u njoj, spavao u Teslinoj sobi i osetio njegov duh koji želim da vam prenesem. Zahvaljujem sadašnjim vlasnicima objekta koji su rekli da su njihova vrata otvorena za svakog Srbina koji može svratiti i obići Teslinu, našu i njihovu zajedničku kuću – rekao je Božović.

Apel za podizanje Tesline laboratorije iz pepela objavili su mnogi strani mediji, a među poslednjima Australijski asošiejted pres objavivši i link za donacije (https://www.indiegogo.com/projects/fire-at-tesla-s-lab-immediate-restoration-needed#/), koje će omogućiti i ostvarenje višegodišnjeg cilja TSCW, uređenje radnog prostora srpskog naučnika u svetski centar za inovacije, obrazovnu ustanovu i muzej.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Inače, pre nekoliko dana i Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, najavom početka akcije u našoj zemlji „Moja cigla za Teslu”, pridružio se borbi za očuvanje nasleđa Nikole Tesle u Teslinom naučnom centru „Vordenklif”.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track