U KORAK SA MODERNOM ARHITEKTUROM: NOVO RUHO TRADICIONALNIH MATERIJALA
Foto: Promo

U KORAK SA MODERNOM ARHITEKTUROM: NOVO RUHO TRADICIONALNIH MATERIJALA

Društvo -

Prirodna opeka je vekovima bila kamen temeljac globalne građevinske industrije zbog svoje izdržljivosti, svestranosti i energetske efikasnosti. Graditelji traže najotpornija, a opet fleksibilna rešenja kada su u pitanju varijacije boja materijala.

Arhitekte, majstori i vlasnici kuća danas žele različite opcije boja i performansi u svojim materijalima kako za fasadu tako i za krov. Kada je u pitanju pokrivanje objekta glinenim crepom, na našem ali i globalnom tržištu postoji velika potražanja. Fokus više nije samo na kvalitetu, funkcionalnosti i dugotrajnosti već i na obliku ali i boji engobe crepa.

Promo
foto: Promo

Kada govorimo o engobiranju glinenog crepa govorimo o postupku koji je mnogo efikasniji od bilo kog farbanja nekog drugog materijala namenjenog za pokrivanje krova, kao na primer betona. Engoba predstavlja sloj koji se dodaje na suvi crep i sastavljen je od usitnjene gline fine granulacije i oksida. Gornja površina crepa se prekriva engobom koji se zatim peče na visokim temperaturama, tako da engoba postaje sastavni deo crepa, integriše se s njim i daje dugotrajno rešenje i zaštitu. Engobiranje je prirodan i kvalitetan izbor u odnosu na veštačke premaze. Boja se vremenom ne menja (traje koliko i sam crep), otporna je na UV zrake i vremenske nepogode.

NOVITET NA TRŽIŠTU – TONDACH CONTINENTAL 9 SIVI CREP

Kao odgovor na tražnju tržišta iz novog pogona Wienerberger u Kanjiži dolazi i prepoznatljivi Continental 9 crep sada u sivoj engobi. Moderan oblik, format i dizajn dobio je izraz i u sivoj boji. Engoba Tondach crepa je postojana kao i sam crep, a nova nijansa se javila kao potreba pri projektovanju i izgradnji modernih objekata.

Moderni trendovi arhitekture stvaraju različite potrebe za bojama i oblicima glinenog crepa. Tondach glineni crep se ne farba veštačkim bojama, već se prirodnim procesom engobiranja i glaziranja dobija potpuno prirodna nijansa.

Tondach crep ima širok spektar boja i dozvoljava potpunu kreativnu slobodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track