DA LI JE 8. JANUAR NERADAN DAN JER BOŽIĆ PADA U NEDELJU: U 2024. čeka nas čak šest neradnih dana
Foto: Shutterstock

verski praznik

DA LI JE 8. JANUAR NERADAN DAN JER BOŽIĆ PADA U NEDELJU: U 2024. čeka nas čak šest neradnih dana

Društvo -

Božić, koji se obeležava neradno svakog 7. januara, naredne godine pada u nedelju. Šta to znači za zaposlene i da li se "sistem prenošenja" prebacuje na sledeći radni dan, 8. januar?

Kada je reč o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedelju, važi pravilo prenošenja na prvi sledeći radni dan.

Ipak, pošto je verski praznik ovo pravilo ne važi.

"Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo", stoji na Paragraf Lex-u.

Srećom, ako se zadesi da radite na dan obeležavanja Božića, važno je da znate svoja prava. Podsetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo nam sledi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja