EFIKASNO I JEFTINIJE: Ovim putem se brže završavaju maratonska suđenja, uz manje troškove, bez stresa i gubljenja vremena u sudu
Foto: Kurir

Konferencija o medijaciji

EFIKASNO I JEFTINIJE: Ovim putem se brže završavaju maratonska suđenja, uz manje troškove, bez stresa i gubljenja vremena u sudu

Društvo -

Rajko Nedić, odgovorni urednik Kurira i Petar Jeremić, menadžer za etičke standarde u Wajrles medija grupi (WMG), učestvovali su na godišnjoj konferenciji Regionalnog udruženja medijatora Vojvodine u Novom Sadu. Na skupu u Privrednoj komori Vojvodine, govorili su učesnici iz Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske, kao i advokati, medijatori, novinari, pokrajinski ombudsman.

Rajko Nedić
foto: Kurir

Poravnanje - Kurir podržava medijaciju kao alternativni način rešavanja sudskih sporova i rasterećenja pravosuđa. Sa zadovoljstvom ćemo kroz naše medije promovisati ideju mirnog rešavanja sporova. Medijacija je dobrovoljna, neformalna, brza, jeftina i obostrano prihvatljiva. Ovim putem se mnogo brže završavaju maratonski sporovi, uz daleko manje troškove, ali i bez stresa i gubljenja vremena po sudovima. Ceo proces je nezavisan, nepristrasan uz etički pristup - rekao je Rajko Nedić, odgovorni urednik Kurira na panel diskusiji "Medijacija u medijima" na kojoj su učestvovali i Borislav Despotović, glavni i odgovorni urednik BIZLife magazina i Nela Savić, glavna i odgovorna urednica "Medijator" magazina.

Rajko Nedić
foto: Kurir

Unapređenje standarda Moderator panela bio je Milan Krilović, iz Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike. Na konferenciji su održane još tri panel diskusije sa temama o medijaciji u regionu, Srbiji kao i o medijaciji kao profesiji budućnosti. Godišnja konferencija Regionalnog udruženja medijatora Vojvodine održava se u cilju doprinosa implementaciji medijacije kroz promociju prednosti vansudskoj reševanja sporova kao i doprinosa jačanju medijatora i unapređenju njihovih profesionalnih standarda.

Povoljnost

Oslobođeni sudskih taksi

Medijacija je posredovanje, vansudsko rešavanje spora u kojem medijator, kao treće, neutralno i nerpristrasno lice olakšava komunikaciju između strana u sporu, i pomaže u pregovorima da se postigne zajednički prihvatljivo rešenje spora. Postupak je dobrovoljan, a medijator ne donosi odluku već suprotne strane rešavaju kako će spor da se reši. Pristupanje ovom postupku ili odustajanjem od njega ne trpe se nikakve posledice. Ukoliko se spor reši do okončanja pripremnog ročišta, strane su osobođene sudskih taksi i troškova daljeg vođenja postupka.

Bonus video:

00:21

Žandarmerija ispred Specijalnog suda pred početak suđenja Belivukovom kriminalnom klanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track