SUSRET TURSKIH I SRPSKIH NOVINARA NA MEDIJSKOM FORUMU: Između Turske i Srbije u proteklih 5 godina potpisano čak 26 sporazuma!
Foto: Institut Yunus Emre

saradnja

SUSRET TURSKIH I SRPSKIH NOVINARA NA MEDIJSKOM FORUMU: Između Turske i Srbije u proteklih 5 godina potpisano čak 26 sporazuma!

Društvo -

“Medijski forum u Srbiji” u organizaciji Instituta Yunus Emre na kome su se sastali turski i srpski novinari održan je u Beogradu. Ambasador Republike Turske u Beogradu, Hami Aksoj, koji je prisustvovao forumu održanom u prestonici Srbije, u svom obraćanju naglasio je važnost medija u razvijanju bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Ambasador Aksoj istakao je da će predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Srbiju, kako su za proteklih pet godina potpisano 26 sporazuma između Turske i Srbije, te da je obim trgovine između dve zemlje dostigao rekordni nivo i da se pored Generalnog konzulata Turske u koji se nalazi u Novom Pazaru sledeće godine planira otvaranje počasnog konzulata u Novom Sadu.

Ambasador je potom izjavio kako se u Srbiji nalaze brojne turske firme koje se bave trgovinom, da se kulturni odnosi obogaćuju kroz aktivnosti Instituta Yunus Emre i dodao:

- U Srbiji postoji veliko interesovanje za Tursku. Od 6,5 miliona stanovnika u Srbiji prošle godine broj srpskih turista koji je posetio Tursku bio preko 360 hiljada. Kompanija Turkish Airlines iz Beograda dnevno obavlja 6 a ponekad i 7 letova za Istanbul. Prošle godine otpočeli smo direktne letove za Ankaru i Izmir. Postoje letovi za Tursku sa svih aerodroma u Srbiji.

sastanak, mediji, Turska, Srbija
foto: Institut Yunus Emre

Aksoj koji je naveo da u Turskoj postoji veliko interesovanje za Srbiju istakao je da je broj turskih turista koji su posetili Srbiju porastao za 70 procenata i da je u poslednjih godinu dana njihov broj dostigao 170 hiljada.

Aksoj je u nastavku izneo podatak da je do danas u Srbiji 4.000 ljudi pohađalo kurs turskog jezika u Institutu Yunus Emre i svoje obraćanje nastavio sledećim rečima:

- Narod u Srbiji ne uči turski jezik samo na kursevima, turski se uči i preko titlovanih turskih serija koje su veoma popularne i pomoću kojih su mnogi počeli da govore turski jezik. Veoma često mi se dešava da mi se ljudi, kada čuju da govorim turski jezik dok sam u šetnji po tržnom centru ili ulici, obraćaju i pokušavaju da uspostave komunikaciju samnom na turskom jeziku što me veoma raduje. Oni koji prate turske serije žele da posete Istanbul, stoga broj putovanja raste. Turskim državljanima nije potrebna viza za Srbiju što je omogućilo da naši građani dolaze u Srbiju u velikom broju. U Srbiji, imidž Turske je na najvišem nivou, Turska je veoma cenjena i omiljena kako zbog svoje spoljne politike tako i ekonomije, postoji veliko interesovanje za nju. Ne smatram da je imidž Srbije u Turskoj na istom nivou, potrebno je raditi na tom planu kako bi se on poboljšao, nadam se da ćete se dodatno ang žovati na tom polju.

Aksoj je na samom kraju svog obraćanja naveo da postoji mnogo tema koje je moguće obraditi u kontekstu odnosa Turske i Srbije i istakao važnost medija u svemu tome.

Potpredsednik Instituta Yunus Emre, Abdulah Kutalmiš Jalčin, govorio je o aktivnostima Instituta Yunus Emre u Srbiji.

Kancelarije pri Ambasadi Turske u Beogradu predstavile su svoje aktivnosti u zemlji.

Turski i srpski novinari predstavili su sebe i ustanove u kojima su zaposleni, a nakon toga poveden je razgovor o tome šta je potrebno učiniti kako bi se međusobna saradnja unapredila.

Kurir.rs

Bonus video:

04:35

ANALITIČARI O IZBORIMA U TURSKOJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track