POSLE DVA STRAVIČNA INCIDENTA, LEKARIMA STATUS SLUŽBENOG LICA?! Podignete li ton na njih, preti vam DRAKONSKA KAZNA (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić

KURIR TV

POSLE DVA STRAVIČNA INCIDENTA, LEKARIMA STATUS SLUŽBENOG LICA?! Podignete li ton na njih, preti vam DRAKONSKA KAZNA (VIDEO)

Društvo -

Za samo tri dana na meti napada našla su se dva doktora. U jednom slučaju su maloletnici izvršili napad, u drugom je napadač bio 27-godisnjak. Napadi na zdravstvene radnike, na žalost, nisu retkost zbopg čega stručnjaci smatraju da bi trebalo da uživaju određenu zaštitu.

- Sindikat godinama traži izmenu Krivičnog zakonika na način da se uvede novo krivično delo - napad na zaposlenog u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite. Zbog čega? Smatramo da bi pooštravanjem kaznene politike počinioci krivičnih dela bili odvraćeni od svakodnevnih napada - rekao je Mihajlo Govedarica, sekretar Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Sindikat ima i konkretan predlog za izmenu krivičnog zakonika.

- Ako bi imali status službenog lica, to povlači i svoja prava i svoje obaveze, a nama je cilj da zaštitimo zaposlene od napada, pooštravanje kaznene politike i omogućavanje da tužilaštvo može učinioce krivičnih dela da goni po službenoj dužnosti - rekao je Govedarica i dodao:

- Mi hoćemo i da u slučaju verbalnog napada i u slučaju lakših telesnih povreda tužilaštvo goni učinioce krivičnih dela po službenoj dužnosti. To je suština našeg zahteva.

02:35

Sindikat nakon prebijanja doktora traži NOVE IZMENE ZAKONA

Poslednjig dana zdravstveni radnici bili su na prvoj liniji napada, međutim, stručnjaci objašnjavaju da se takvi izgredi mogu desiti bilo kome i da se čak mogu pripisati tzv. pojačanom nasilju tokom praznika.

- Što se tiče našeg psihičkog stanja, često su praznici izvor stresa i razočarenja, nezadovoljstva, frustriranosti i drugih nekih negativnih emocija i osećanja. Zašto je to tako - postoji više razloga, pa se navodi jedan od razloga da su zapravo finansije - rekla je Dragica Danilović i dodala:

- Osećaj tuge i razočarenja, zašto sebi ne mogu da priušte sve što žele, sebi bliskim osobama i slično. Drugi razlog je zato što više vremena provodimo sa svojom porodicom i prijateljima - barem bi trebalo. Oni koji ne provode osećaju tugu upravo zbog toga što su usamljeni, za praznik shvataju koliko nemvanja, aju nikoga oko sebe. A sa druge strane, oni koji su sa porodicom i prijateljima češće ulaze u te međuljudske konflikte.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Medicinari bi svoju bezbednost mogli da poboljšaju i uvođenjem panik-tastera u zdravstvene ustanove koje bi aktivirali u slučaju opasnosti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

LEKAR OTKRIVA GLAVNI UZROK UPALE UHA NAKON ODMORA: Morska voda nije problematična, već NEVEROVATNA STVAR koju ljudi rade na odmoru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track