PRVI BROJ IZAŠAO DAVNE 1903. A DANAS SLAVE 120 GODINE Narodni list "SRPSKO KOLO" ovako čuva ijekavicu, jezik i tradiciju
Foto: www.odbrana.mod.gov.rs

vredan jubilej

PRVI BROJ IZAŠAO DAVNE 1903. A DANAS SLAVE 120 GODINE Narodni list "SRPSKO KOLO" ovako čuva ijekavicu, jezik i tradiciju

Društvo -

Narodni list "Srpsko kolo" koji izlazi u Beogradu obeležio je jubilej izlaska prvog broja pre 120 godina.

Srpsko kolo
foto: www.slobodnahercegovina.com

Svečanost povodom ovog događaja organizovana je u prepunoj svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu. Prvi broj lista "Srpsko kolo" izašao je 1903. godine i ostao upamćen kao prvi narodni list u Srpstvu, koji je bio namenjen Srbima Krajišnicima.

List je izlazio do 1929. godine sa prekidom za vreme Prvog svetskog rata. Bio je čuvar ćirilice, ijekavskog izgovora srpskog jezika, običaja i tradicije Srba koji su živeli i žive sa druge strane Drine i Dunava.

Izlazak ovog lista obnovljen je 2015. godine u Beogradu na inicijativu Saveza Srba iz regiona. Svečani govor održao je Miodrag Linta, koji je posle toga Zlatnu plaketu dodelio potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću.

Srpsko kolo
foto: www.slobodnahercegovina.com

U obrazloženju je navedeno da se plaketa dodeljuje za izuzetan doprinos jačanju sabornosti i jedinstva srpskog naroda i za iskazanu podršku i pomoć u radu Srpskog kola.

O ulozi i značaju lista Srpsko kolo za Srbe Krajišnike govorili su urednik SKD Prosvjeta Zagreb Čedomir Višnjić, dr Sofija Božić sa Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Milan Micić, sekretar Matice srpske, istoričar u penziji dr Momčilo Diklić sa Instituta za evropske studije, dr Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju, profesor dr Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta u Beogradu i urednik Srpskog kola Trifko Ćorović.

Srpsko kolo
foto: www.slobodnahercegovina.com

U toku programa rečeno je da je odštampana poštanska marka sa likom Save Mrkalja povodom 240 godina od njegovog rođenja i 190 godina od njegove smrti, a biće promovisana krajem januara.

Kurir/Srpsko kolo

03:36

ZA 30 GODINA SRBA NEĆE NI BITI U HRVATSKOJ Ercegovac o strašnom bolu na svaku godišnjicu Oluje: Krajišnici neće zaboraviti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track