VIKTOR PUTICA OTPUTOVAO NA LEČENJE U AMERIKU: Dečak-leptir koji je ujedinio Srbiju otišao po terapiju koja će mu olakšati muke
Foto: Privatna arhiva

VIKTOR PUTICA OTPUTOVAO NA LEČENJE U AMERIKU: Dečak-leptir koji je ujedinio Srbiju otišao po terapiju koja će mu olakšati muke

Društvo -

Dečak-leptir Viktor Putica otputovao je u Ameriku na terapiju za koju je cela Srbija skupljala procenjenih 635.000 dolara.

Skupljeno je 640.000 evra, koliko je potrebno po proceni "Kristal bioteka", koji proizvodi terapiju "Vyjuvek" za buloznu epidermolizu, retko genetsko oboljenje s kojim Viktor živi u živim ranama i teškim mukama od rođenja, jer mu koža puca i na najmanji dodir.

Viktor Putica
foto: Privatna arhiva

Viktorova majka se tada zahvalila svima na ogromnoj podršci, i materijalnoj i moralnoj da njihov sinčić ode u Ameriku i primi terapiju koja je za njih životna prilika.

- Taj novi gel, koji je registrovan samo u Americi, dakle ne i u EU, pomoći će da se na neko vreme zatvore Viktorove rane. Neizmerno smo srećni - rekla je za Kurir Milena Putica.

Viktor Putica, Bulozna epidermoliza
foto: Nenad Kostić

Maleni Viktor je u novembru imao i operaciju jednjaka, a kako je posoprativni tok protekao u redu, dečak je danas otputovao na dalje lečenje u Ameriku.

- Operacija je prošla u redu, proširili su mu jednjak, što je neophodno kako bi mogao da jede pasiranu hranu - rekla je za Kurir Viktorova majka ranije.

Inače, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić saopštila je sredino novembra da će na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ALIMS uvoziti genetski gel za decu-leptire pomoću koga se većina rana na njihovom telu zatvori u roku od nekoliko meseci, a koža s vremenom postaje čvršća. Registrovan je samo u SAD i košta 650.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track