HRISTOS SE RODI, SREĆAN BOŽIĆ! Danas slavimo najradosniji hrišćanski praznik, ove običaje treba ispoštovati
Foto: Printscreen YT

crkveni kalendar

HRISTOS SE RODI, SREĆAN BOŽIĆ! Danas slavimo najradosniji hrišćanski praznik, ove običaje treba ispoštovati

Društvo -

Svim vernicima koji danas slave rođenje Hristovo srećan Božić. Hristos se rodi!

Božić je praznik kada sve ružno i loše ostavljamo iza sebe, a nastupa vreme ljubavi i praštanja. Provedite praznik u porodičnoj atmosferi, u miru i slozi, a kako narodna tradicija nalaže na Božić započnite nešto novo i podsetite se nečeg starog. Na Božić radite ono što biste želeli da radite tokom cele godine. Ostanite zdravi, čuvajte sebe i svoje najmilije!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika kojim se obeležava rođenje Isusa Hrista.

Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara. Božić po julijanskom kalendaru slave Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, egipatski Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Običaji i verovanja za Božić:

- Na Božić je dobro započinjati poslove, pročitati par stranica knjige, isplesti par redova ručnog rada, posaditi biljku ili naučiti nešto novo, kako bi cela godina bila prosperitetna.

- Na Božić ne bi trebalo spavati preko dana, kako ne biste prespavali celu godinu i bili lenji.

- Novčanik ne bi smeo da vam bude prazan, a poželjno je i kupiti sebi nešto novo.

- Danas nikom ništa ne pozajmljujte, da vam stvari ne bi cele godine izlazile iz kuće.

- U pojedinim delovima Srbije važi verovanje da božićnu sveću ne bi trebalo gasiti duvanjem, već parčetom hleba koje ste prethodno natopili crvenim vinom.

- Od Božića do Svetog Stefana ne valja čistiti kuću.

Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

Na Božić se mesi česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji. Mladići su devojkama često kao tradicionalni božićni poklon poklanjali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

Prvi posetilac koji bi posetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebao bi biti zdrav, krepak, veseo što bi domu donelo sreću, a često su se unapred domovi dogovarali o "slučajnom“ posetiocu kako se ne bi izazvala nesreća.

Ako bi pak na Božić padala kiša, verovalo se da će roditi sve što se okopa motikom. Posle 40 posnih dana, ovaj je prvi ''mrsni'' dan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track