MERE ZBOG SANKANJA PO KOSTIMA 8.000 ŽRTAVA USTAŠA, MEĐU KOJIM JE I SAVA ŠUMANOVIĆ! Đaci razbesneli Srbiju, sad moraju da rade OVO!
Foto: Privatna Arhiva, sremskomitrovački portal

NAKON PISANJA KURIRA

MERE ZBOG SANKANJA PO KOSTIMA 8.000 ŽRTAVA USTAŠA, MEĐU KOJIM JE I SAVA ŠUMANOVIĆ! Đaci razbesneli Srbiju, sad moraju da rade OVO!

Društvo -

Učenici osnovnih i srednjih škola u Sremskoj Mitrovici kreću s ozbiljnom edukacijom o ustaškim zločinima tokom Drugog svetskog rata, kako bi shvatili šta znači Spomen-groblje u tom gradu u kome počiva oko 7.950 nevinih žrtava ustaških zločinaca, među kojima i čuveni slikar Sava Šumanović, a nad čijim kostima se sankaju, a o čemu je Kurir pisao. Kad budu znali sve o zločinima i zločincima, imaće i pijetet prema žrtvama, pa će razmisliti da li će se opet sankati i igrati nad kostima streljanih, mučenih, pa i živih zakopavanih.

Zahvaljujući Muzeju žrtava genocida početkom februara kreće edukacija u školama.

Spomen'groblje, Sremska Mitrovica, Sava Šumanović
foto: Sremskomitrovački portal

- Prve obrazovne aktivnosti biće u školama, biće to akreditovani seminari koje će organizovati Muzej žrtava genocida prilagođeni uzrastu, a potom će učenici sa predavačima i nastavnicima ići i na Spomen-groblje, na lokalitet gde su ubijani nedužni - saznaje Kurir.

Muzej žrtava genocida saopštio je da je juče u Sremskoj Mitrovici održan "hitan sastanak u vezi sa definisanjem programa aktivnosti na očuvanju kulture sećanja na žrtve genocida koji je hrvatska država sprovela nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, a posebno na žrtve zloglasne akcije ratnog zločinca Viktora Tomića u avgustu i septembru 1942. "

Dejan Ristić na Spomen'groblju
Dejan Ristić na Spomen'grobljufoto: Muzej žrtava genocida

- Povod za vanredni dolazak muzejskih stručnjaka u Sremsku Mitrovicu bile su nedavne informacije o skrnavljenju Spomen-groblja streljanih u u okviru koga je sahranjeno oko 7.950 srpskih, jevrejskih i romskih žrtava hrvatskog ustaškog genocida i nemačkog nacističkog terora među kojima su i istaknuti srpski slikar Sava Šumanović, kao i čak četvorica narodnih heroja - saopštio je Muzej i naveo da su sastanku prisustvovali gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, pomoćnik direktora Muzeja Stanko Debeljaković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje Snežana Konjević, načelnik komunalne milicije Vitomir Obrenčević.

Sava Šumanović
Sava Šumanovićfoto: Printscreen/RTS

Konstatovano je, navodi Muzej, da postoji potreba za intenziviranjem i obogaćivanjem aktivnosti na afirmaciji kulture sećanja, sa posebnim akcentom na žrtve zloglasne akcije ratnog zločinca Viktora Tomića.

- Dogovoren je čitav niz aktivnosti u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja koje će, počev od februara, zajednicki organizovati Grad Sremska Mitrovica i Muzej žrtava genocida - saopštava Muzej i navodi da su potom svi obišli Spomen-groblje.

Bonus video:

06:41

SRAMOTA Srušena spomen ploča postradalim Jevrejima u Sremskoj Mitrovici! Istoričar Pisarri: Srbi ne čuvaju sećanje na žrtve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja